ГоловнаНовини ЖКГТранспортУ столичному транспоті електронні квитки поступово витісняють готівку

У столичному транспоті електронні квитки поступово витісняють готівку

Столичні перевізники не зможуть заробляти «ліві» гроші. Київ готується до тотального запровадження єдиного проїзного документу у громадському транспорті

Столичні перевізники не зможуть заробляти «ліві» гроші. Київ готується до тотального запровадження єдиного проїзного документу у громадському транспорті. До кінця жовтня-2019 у столиці завершиться дослідна експлуатація автоматизованої системи оплати проїзду (АСОП). 

Як з`ясували депутати, виручку від продаж е-квитків акумулюють на рахунках Ощадбанку, якими користуються підприємства-перевізники. Завдячуючи такій платіжній системі, всі розрахунки проводяться безготівково. Електронне нововведення надає багато переваг: прозорі розрахунки, зручність для пасажирів і збільшення доходів до міського бюджету.

Е-квитки підвищують безпеку руху: водії повністю зосереджуються на своїх професійних обов'язках, а не підпрацьовують у ролі кондуктора. На даний момент до АСОП вже підключено 80 турнікетів на 68 станціях столичного метро, а також 8 з 15 турнікетів станцій міської електрички. Згідно з розпорядженням КМДА, передбачено доповнення проїзних квитків новим видом оплати – поповненням носія Е-квитка у будь-якому виді міського комунального транспорту (автобус, трамвай, тролейбус, фунікулер, метро чи електричка).

У «Київпастранс» до АСОП підключено 1254 «колес»: 438 тролейбусів, 476 автобусів і 340 трамваїв. Оператором АСОП є комунальне підприємство «Головний інформаційно-обчислювальний центр» («ГІОЦ»). Фахівці «ГІОЦ» розробили веб-сайт і ввели особистий кабінет користувача. На сайті можна поповнити транспортний ресурс носія Е-квитка, придбати разовий квиток – QR код.

Такими Інтернет-послугами вже скористались 5423 пасажирів, які персоніфікували транспортну картку. Поповнити транспортну картку можна у мережах «Т-кіоск» і на 10 станціях метро: «Хрещатик», «Театральна», «Майдан Незалежності», «Академмістечко», «Лісова», «Арсенальна», «Теремки», «Видубичі», «Сирець» і «Почайна».

Придбати разовий QR-код можна через платіжні термінали: «Easy pay», «Ibox», «2clik». Валідатори для списування коштів із е-квитка вже встановлені у 1500 транспортних одиницях. Принцип дії е-квитка такий, як і в безконтактних карт, якими користуються у метро. Для одноразової оплати проїзду передбачено паперовий чек із QR-кодом: його підносять до валідатора (кошти списуються автоматично).

 

 
Коментарі (0)