ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоУ вартість споруд будуть додавати вартість землі, на якій вони збудовані

У вартість споруд будуть додавати вартість землі, на якій вони збудовані

Земля й будівлі на ній становлять єдине ціле. Тому немає логіки в проведенні окремих оцінок ділянки та нерухомості на ній

 

Земля й будівлі на ній становлять єдине ціле. Тому немає логіки в проведенні окремих оцінок ділянки та нерухомості на ній.

Проект «Про внесення змін до деяких законів України щодо питань оціночної діяльності» (№5317) пропонує позбутися так званої фракційної оцінки як неринкової.

Наразі, як зазначають автори проекту, оцінка цілісного об’єкта регламентується двома законами: «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» та «Про оцінку земель». А це є обтяжливим фактором для громадян та юридичних осіб, які володіють нерухомістю та здійснюють операції щодо купівлі-продажу (обміну) такого майна. Адже оцінку доводиться робити двічі.

Аби цього уникнути, пропонується, щоб оцінку земельних ділянок та іншої нерухомості здійснювали суб’єкти господарювання, які провадять оціночну діяльність. 

При цьому Фонд державного майна вестиме єдину базу даних звітів про оцінку. Натомість Держгеокадастр опиниться практично поза процесом і тільки матиме змогу направляти своїх представників до екзаменаційної комісії, щоб видавати кваліфікаційні свідоцтва оцінювачам. 

Тобто, якщо закон приймуть, то при оформленні правочинів лише щодо будинку ціна включатиме й вартість ділянки, що призначена для його обслуговування. А вона може не перебувати у власності продавця. 

 

 

 
Коментарі (0)