ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаУ ВР зареєстровано законопроект про зниження «зеленого» тарифу для об’єктів СЕС на 20%

У ВР зареєстровано законопроект про зниження «зеленого» тарифу для об’єктів СЕС на 20%

З 2020 року коефіцієнти «зеленого» тарифу для електричної енергії, виробленої з енергії сонця скорочуються на 20% (проти 10%, як це передбачено діючим Законом)
У Верховній Раді зареєстровано законопроект 8449-1 від 20.06.2018 про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку конкурентного виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії.
 
Законопроектом запроваджується створення конкурентних засад для надання державної підтримки проектам будівництва середніх та великих об’єктів відновлюваної енергетики та досягнення балансу інтересів суспільства та споживачів електричної енергії та інших учасників ринку, забезпечивши одночасно подальший розвиток відновлюваної енергетики та зменшення цінового навантаження на ціну електричної енергії. 
 
Авторами законопроекту є депутати ВР Єфімов М.В., Галасюк В.В., Вадатурський А.О., Козаченко Л.П., Хміль М.М., Дубінін О.І., Нечаєв О.І.
 
Згідно з текстом законопроекту, починаючи з 2025 року пропонується запровадити новий порядок надання державної підтримки об’єктів електроенергетики шляхом проведення аукціонів з розподілу квоти такої державної підтримки. Державна підтримка полягає у гарантованому викупі у виробників всього обсягу відпущеної електричної енергії та компенсації різниці в ціні електричної енергії з урахуванням встановленого коефіцієнту «зеленого» тарифу. Викуп електричної енергії здійснює гарантований покупець за ціною, що формується на ринку «на добу наперед», за відповідним договором купівлі-продажу електричної енергії, який укладається з переможцем аукціону. 
 
Для отримання державної  підтримки участь в аукціоні є обов’язковою для суб’єктів господарювання, які виробляють електричну енергію з енергії сонця та вітру, незалежно від встановленої потужності об’єкту. Для суб’єктів господарювання, які виробляють електричну енергію з інших альтернативних джерел енергії, незалежно від встановленої потужності об’єкту та джерела альтернативної енергії, участь у аукціоні є не обов’язковою (за бажанням).
 
З 2020 року коефіцієнти «зеленого» тарифу для електричної енергії, виробленої з енергії сонця скорочуються на 20% (проти 10%, як це передбачено діючим Законом). Для інших об’єктів ВДЕ коефіцієнти «зеленого» тарифу не змінюються та залишаються на рівні, встановленому чинним законодавством. 
 

Реалізація даного проекту закону не потребує витрат із Державного бюджету України. 

 
Коментарі (0)