ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГУ всій Європі діє єдина ставка RAB-регулювання- польський експерт

У всій Європі діє єдина ставка RAB-регулювання- польський експерт

У всій Європі діє єдина ставка RAB-регулювання як на нову, так і на стару базу активів, та такий підхід дозволяє залучати інвестиції для модернізації інфраструктури передачі електроенергії.

Дохід від передачі електроенергії повинен бути вище, ніж від банківських депозитів. 

У всій Європі діє єдина ставка RAB-регулювання як на нову, так і на стару базу активів, та такий підхід дозволяє залучати інвестиції для модернізації інфраструктури передачі електроенергії.

Про це розповів польський експерт, директор консалтингової компанії Doradztwo Gospodarcze (Польща) Кшиштоф Рогульський, передають "Українські Новини".

"Ніде в Європі немає різних ставок на старе та нове майно. Тому що і в стару, і в нову базу треба вкладати однакові гроші. Наприклад, вам потрібно замінити трансформатор на одній з підстанцій. Хіба він буде коштувати дешевше, ніж якби ви купували його для нової підстанції? Ні, таких же грошей", - зазначив експерт.

Рогульський також вважає, що ставка у розмірі 12,5%, запропонована Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), є низькою, оскільки кредитні ставки в Україні вище. Це знижує можливості для залучення коштів для інвестування у модернізацію енергетичних компаній.

"Дохід від передачі електроенергії повинен бути вище, ніж від банківських депозитів. Так у всій Європі. Наприклад, ви - власник розподільчої компанії, та у вас є 1 000 гривень. У вас є вибір, куди їх вкласти. Або у високоризиковий бізнес, яким є обленерго, або покласти на депозит у банк. Щоб ви вибрали перший варіант, повинні бути створені відповідні умови. Тобто, повинна бути гарна ставка прибутковості", - сказав польський експерт.

Також він навів приклад Польщі, де енергетика є привабливою сферою для довгострокових інвестицій.

"Дуже часто в енергетику роблять інвестиції, наприклад, пенсійні фонди. Там дуже жорстко визначається, на яких умовах. Вони не роблять внесок на рік або п'ять. Але у них дві умови: має бути краще, ніж банківські механізми та 100-відсоткове повернення інвестицій. І якщо Україна хоче йти шляхом Європи, то вона повинна такі ж умови створювати", - резюмував експерт.

Нагадаємо, раніше на користь введення RAB-регулювання висловлювався старший віце-президент міжнародної аналітичної компанії IHS Energy, колишній посол Сполучених Штатів Америки в Україні Карлос Паскуаль.

За словами Паскуаля, українська галузь поставок електроенергії споживачам знаходиться у жалюгідному технічному стані, а для її модернізації потрібні істотні інвестиції, які неможливо залучити без реформування сегмента. Віце-президент IHS Energy представив дослідження, яке показало, як реформувався сектор розподілу електроенергії в Європі при впровадженні стимулюючого тарифоутворення. Він підкреслив, що Україна має звернути увагу на зарубіжний досвід, включаючи досвід Великобританії, яка ввела стимулююче регулювання ринку електроенергії (RAB-регулювання) у 1994-1995 роках.

За його словами, 50% ліній розподільних електромереж та 20% трансформаторів в Україні необхідно замінити. Для цього потрібні великі інвестиції, які забезпечить RAB-регулювання.

"Після введення RAB-регулювання витрати всієї системи почали зменшуватися. Вони були досить низькими протягом 21 року після впровадження реформи. А інвестиції зростали. Можливість системи функціонувати без втрат також збільшилася (поліпшення на 20% щодо витрат). Й це те, що хоче отримати у себе будь-яка країна світу", - підкреслив Паскуаль.

 

 
Коментарі (0)