ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняУ Запоріжжі зекономили мільйони на витратах води

У Запоріжжі зекономили мільйони на витратах води

Водопостачальне підприємство на 15% знизило рівень витрат води в мережах завдяки реалізації програми, яка передбачає моніторинг комунальної інфраструктури. Це дасть підприємству можливість зекономити 40 млн грн.

КП «Водоканал» Запоріжжя в 2013 році знизив втрати води в мережах приблизно на 15%, - до 33-34%, повідомляється на офіційному сайті підприємства. При цьому, заступник генерального директора КП «Водоканал» Павло Узунов зазначив, що водоканалу вдалося досягти практично 30-відсоткового рівня мережевих втрат, який відповідає діючим в Україні нормативам.

Скорочення втрат сталося завдяки реалізації запорізьким водопостачальним підприємством програми зонування водопровідних мереж. Це комплекс заходів, який передбачає виділення в єдиній системі водопостачання окремих локальних зон, з установкою там приладів обліку води. Така система дозволяє визначити рівень втрат води в кожній з цих локальних зон, а потім виявити їх причини. Найчастіше, максимальні втрати утворюються з-за високого рівня зношеності мереж і безоблікового споживання води. Спочатку зонування мереж, КП «Водоканал» реалізував на водоводі, що з'єднує ДВС №1 з Вільнянському та ново-миколаївкою. Саме на цьому водогоні у підприємства був найбільший рівень втрат.

Після того, як на цьому водогоні в 2013 році розпочалася реалізація проекту зонування, почали встановлювати лічильники у місцях підключення споживачів втрати були знижені в декілька разів. Цьому сприяло не тільки зменшення безоблікового водоспоживання, але також заміна «Водоканалом» більше кілометра труб водоводу на найбільш проблемних ділянках, яка була проведена за власні кошти. Робота на цій ділянці буде продовжуватися, в тому числі і по встановленню приладів обліку води.

«Необхідно відзначити, що зниження втрат лише на 10% вже дозволяє підприємству заощадити приблизно 40 мільйонів гривень в рік. Ці кошти спрямовуються на реалізацію інших проектів, наприклад на заміну насосного обладнання на більш економічне», - повідомив пан Узунов.

Як раніше повідомляла «У.К.», в середньому по Україні втрати води в мережах складають 40%, тобто споживачі платять на 45% більше, ніж отримують послуг водопостачання та водовідведення. Причиною перевитрат водних та енергетичних ресурсів, стає не тільки значна зношеність інженерних мереж, але і безвідповідальність, пов'язана з недосконалістю вітчизняного законодавства. В Україні давно діє норматив витрат питної води при транспортуванні, що становить 30% (для порівняння в Європі цей показник складає 4-10%). Однак законодавство України не передбачає дієвого механізму притягнення до відповідальності підприємств, що перевищують зазначений норматив. 

 
Коментарі (0)