ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаУчасники ринку вимагають змінити енергетичне законодавство

Учасники ринку вимагають змінити енергетичне законодавство

Діючі закони, на їх думку, відштовхують фермерів від вирощування енергетичних рослин

Діючі закони, на їх думку, відштовхують фермерів від вирощування енергетичних рослин

Держава щороку втрачає мільйони доларів прибутку через те, що в Україні на законодавчому рівні досі не встановили правила для вирощування та використання енергетичних рослин, як альтернативного джерела енергії. У цьому впевнений заступник голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко, передає GreenPost.

Вирощування та використання енергетичних культур дозволило б нашій державі заощадити на експорті природного газу, зменшити викиди вуглекислого газу в атмосферу, знизити тарифи на тепло та залучити нові інвестиції.

Але через недосконалість вітчизняного законодавства фермери неохоче беруться вирощувати вербу чи тополю. Господарників відштовхує ускладнена процедура оренди земель (може тривати до 100 днів), короткі строки договорів оренди на землю, значні капіталовкладення та тривалий термін окупності. Більше того, зараз в офіційних документах навіть не прописаний сам термін “енергетичні рослини”.

Експерти “Держенергоефективності” пропонують дозволити аренду маргінальних земель, які найкраще підходять для вирощування тополі та верби, без аукціону. Також вони вимагають встановити орендну плату за користування такими ділянками у розмірі до 5 відсотків нормативної грошової оцінки. Фермерам, які виявили бажання вирощувати енергетичні рослини, потрібно надати державну підтримку, а також дозволити орендувати землю строком до 20 років. Адже саме стільки потрібно, аби рослини-заміщувачі виросли. прижилася та почали приносити прибуток. 

 

 
Коментарі (0)