ГоловнаГоловнеЖитлоУкраїнцям загрожують штрафи за несплату податку на нерухомість

Українцям загрожують штрафи за несплату податку на нерухомість

За прострочення сплати податку на нерухомість, який вводиться з 1 січня 2013 року передбачені штрафні санкції

За словами директора департаменту оподаткування фізичних осіб Державної податкової служби В'ячеслава Бусарева фізособи повинні сплатити податок протягом 60 днів з моменту отримання повідомлення. При простроченні платежу на 30 днів передбачені штрафні санкції у розмірі 10% від суми нарахування, більше 30 днів – 20% від суми податку.

Разом з тим він повідомив, що громадяни з низькими доходами можуть звертатися до податкових органів з проханням про розстрочку платежу, рішення про надання якої буде прийматися в індивідуальному порядку.

«Виходячи з розрахунків, які є на сьогоднішній день, середня сума виплат – 300 грн в рік за квартиру середньої житлової площі і будинок середньої житлової площі – 800 грн в рік. Ми розглядаємо питання звернення громадян, за якими ми будемо приймати рішення», - розповів директор департаменту.

Нагадаємо, що не обкладаються податком для фізичних осіб квартири площею не більше 120 кв. м та житлові будинки площею не більше 250 кв. м.

Однак якщо у власності людини є кілька об'єктів житлової нерухомості, пільга поширюється лише на одну з них, а за решту доведеться платити.

Директор департаменту уточнив, що житлова площа кількох об'єктів житлової нерухомості не сумується. Навіть якщо площа двох квартир становить до 120 кв. м, друга квартира все одно оподатковується.

За словами В'ячеслава Бусарева, фізособи сплачують податок 1 раз на рік. З 15 квітня по 1 липня 2013 громадяни отримають повідомлення від податкової служби із зазначенням суми податку за місцем реєстрації.

При цьому юридичні особи самостійно розраховують податок на нерухомість та до 1 лютого поточного року подають до податкової декларації, а сплатити податок повинні до 1 липня.

Слід зазначити, що точна кількість фізосіб – платників податку стане відомою після оприлюднення 15 квітня даних Держреєстру речових прав на нерухомість. Що стосується юросіб, то за оцінками пана Бусарева, потенційно їх в Україні може налічуватися 17 - 20 млн.

Джерело: УНІАН

 
Коментарі (0)