ГоловнаКоментаріТеплоенергетикаУкраїні не потрібен імпортний газ

Україні не потрібен імпортний газ

Швейцарський уряд переконаний: Україні не потрібна нова ціна на газ, їй потрібна енергоефективність на європейському рівні. Якби Україна навчилася правильно економити, вона б взагалі не потребувала імпортного палива.

Якщо привести Україну до європейського рівня енергоефективності, їй не доведеться імпортувати газ. В наявності такої можливості впевнений Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт, - повідомляє «УНІАН».

«Щодо газу. Після заяв президента РФ Володимира Путіна за останні кілька днів Україна опинилася у проблематичній ситуації», - зазначив Міністр.

У той же час, за його словами, якщо взяти український рівень енергоефективності і привести його до рівня Польщі або Чехії, Україні не потрібно було б імпортувати газ взагалі.

Також Карл Більдт заявив, що витратність української економіки просто монументальна - 7% ВВП йде на субсидування енергозалежності від Росії.

«Щоб позбутися енергозалежності повинна бути енергоефективність. Коли почнете збільшувати ціну на газ (для населення України – ред.) - почнете економити, а якщо ви економите, ви позбавляєтеся від витрат на газ, і тоді ваша імпортна залежність від газу суттєво зменшиться. Це ідеальні можливості, хоча і не без труднощів, на це піде певний час», - зауважив глава МЗС Швеції.

Читайте також: Україна стала фронтом на три «війни»

Нагадаємо, 1 квітня Рада федерації РФ в односторонньому порядку денонсувала угоди з Україною щодо Чорноморського флоту, зокрема харківські угоди, після чого 3 квітня уряд РФ скасував пільгове мито на газ для України, що передбачає підвищення ціни на «блакитне» паливо на 100 доларів - до 485 дол. за тис. куб. м.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, українська сторона не згодна з таким підвищенням, вважає його неприйнятним і економічно не обґрунтованим, тому продовжує переговори з «Газпромом». За словами Глави НАК «Нафтогазу» Андрія Коболєва, «Газпрому» було відправлено офіційну пропозицію зберегти діючу ціну 268,5 дол. за тис. куб. м. Однак відповідь на цей запит поки що не надходила.

Днями Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан повідомив, що Україна готується подати позов у Стокгольмський арбітражний суд за контрактом між НАКом і «Газпромом» щодо ціни на газ.

 
Коментарі (0)