ГоловнаПублікаціїАналітика Україна стала фронтом на три «війни»

Україна стала фронтом на три «війни»

У що вилилися мітинги за федералізацію, чому гальмується реверс газу з ЄС, як поплатиться Росія за діяльність в Криму, та до яких законодавчих змін вдалися українські посадовці? – «Україна Комунальна» пропонує щотижневий огляд подій.

Україна перетворилася на поле бою: амбіцій та чиїхось інтересів. Складна політична, економічна та соціальна ситуація утримується та усіляко підігрівається як «добрими сусідами», так і самими українцями.

Пекельний Схід

Якщо останні тижні увага була більше прикута до Криму, то останніми днями естафету перейняли і східні регіони України. Тиждень почався з того, що мітинги за федералізацію, проросійські акції переросли у трьох регіонах країни - Харківській, Донецькій та Луганській областях – у захоплення ОДА та масові безпорядки.

Так, у Харкові прокотилася кількаденна хвиля повідомлень про замінування. Було зірвано роботу центрального автовокзалу. Окрім того, експерти-криміналісти, вибухотехніки і кінологи шукали вибухові речовини як у будівлі обладміністрації, так і на стадіоні «Металіст».

У Донецьку сепаратисти перекривали містянам газ, спалювали машини і намагалися перетворити комунальний транспорт в барикади. До речі, останні до кінця тижня з’явилися як у східних містах, так і у південних. Одні за допомогою блок-постів вирішили боротися з владою, інші – убезпечити себе від приїзду проросійських радикалів.

Українські посадовці пораз заявляли про звільнення установ, відновлення роботи та урегулювання ситуації, однак на практиці утримати стабільність не вдавалося. Зокрема, ще 9 квітня Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков наголошував, що складна ситуація на Сході буде вирішена в найближчі 48 годин. Сьогодні, 13 квітня, протистояння досі триває.

Як Україна до Словаччини сваталася

Не менш гарячою та запеклою була і політика, зокрема «газова». Тут потрібно вдатися до передісторії. Ще наприкінці березня український Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан звертався до Європейського Союзу в особі комісара ЄС з питань енергетики Гюнтера Оттінгера. Зокрема, пан Продан наголошував на негайній організації реверсного постачання з країн Європи, передусім маючи на увазі Словаччину, та створенні цільової групи, яка буде займатися саме цими питаннями. Він мотивував, що після оголошення Росією нової ціни на газ, яка є неприйнятною для української сторони, а тому не може бути визнана, не забариться і повне припинення постачання блакитного палива «Газпромом» у західному напрямку, то ж постраждає не лише Україна, але й європейські держави. Однак, ці перестороги і спонуки фактично були проігноровані.

Наприкінці минулого тижня Юрій Продан заявив, що питання реверсних постачань газу з території Словаччини, як самого великого альтернативного російському шляху імпорту «блакитного палива», практично не вирішується. Це обурило словацький уряд і дало початок «газовому» пінг-понгу, який розігрувався вже цими днями.

Міністерство економіки Республіки назвало ці звинувачення безпідставними та такими, які не сприяють швидкому вирішенню питання про організацію реверсних поставок газу в Україну. Іншими словами, українській владі вказали на незацікавлення у реверсі.

Міненерго України у свою чергу звернулося до Словацької Республіки з підтвердженням своїх серйозних намірів та з проханням організувати прозорий розгляд можливостей доступу до газотранспортних мереж, які належать словацькому оператору Eustream, адже попри заяви важливі і реальні кроки. Однак Словаччина почала рачкувати, мовляв, не може піти назустріч Україні, оскільки питання реверсу не погоджені з «Газпромом», з яким у них свої домовленості. То ж Юрій Продан зробив висновок, що жодних об'єктивних перешкод для реверсу газу зі Словаччини в Україну з точки зору технічних умов немає, заважають політичні та юридичні питання.

Читайте також: Газопостачання України на пороховій бочці

Наприкінці тижня словацький уряд зробив заяву, що технічну підготовку для організації реверсних поставок «блакитного» палива з ЄС в Україну розпочато, однак все ж необхідно сісти за стіл переговорів. Зокрема, Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо наполіг на зустрічі представників України, Словаччини, Єврокомісії та Росії. Справа в тому, що словацький уряд хоче убезпечити себе: перше, переконатися, що технічні форми реверсного постачання не означають порушення базової угоди з «Газпромом» з можливим застосування санкцій, друге, що Євросоюз гарантує Словаччині компенсації обсягу газу на випадок припинення поставок палива з Росії, третє, що українська сторона виконуватиме свої фінансові зобов'язання, тощо.

Як розігруватиметься далі партія з реверсом газу в Україну через територію Словаччини, триматимемо руку на пульсі. А наразі зауважимо, що Словаччина – це не єдине джерело реверсу блакитного палива з Європи.

Київ розкриває «газові» карти

На тижні Україна поспішила розкрити свої «газові» карти. Зокрема, Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан наголосив, що Україна зможе забезпечити себе «блакитним» паливом і без домовленості з «Газпромом», хоча і українська влада ще не втратила надії на пошук компромісу з Росією щодо економічно обгрунтованої, а не «політичної» ціни на газ. Звісно основний акцент буде робиться на газ власного видобутку та газ з Європи, за умови, що збережуться повноцінні поставки газу з РФ в ЄС.

«Вільна потужність через Словаччину - це близько 20 мільярдів кубометрів газу в рік, в перерахунку на добу - близько 50 мільйонів кубометрів газу на добу. З урахуванням Польщі та Угорщини, а це ще близько 20 мільйонів кубометрів газу на добу - ми в напруженому режимі можемо вийти і пройти опалювальний сезон», - зазначив пан Продан.

До речі, зауважимо, угорський оператор газопроводів вже готовий прокачувати до 6 млрд куб. м газу для України за наявності вільних потужностей та чинного контракту. Про це днями повідомив представник компанії Едіна Лакатош. Німецький концерн RWE також не забарився з відповідною заявою. Наразі ведуться перемовини щодо дати початку реверсних постачань і ціни на цей газ для України. При цьому мова про 10 млрд куб. м палива щорічно.

Росія послаблює зашморг

Що стосується «газових» стосунків України та Росії, на цьому фронті помітне незначне послаблення, хоча і не без своїх точок кипіння. При цьому не відомо, що слугує причиною для такого розвитку подій: призупинення Україною закачування російського газу, американські санкції чи здоровий глузд самої Росії. Зупинемося детальніше на кожному.

Україна припинила закачувати російський газ. Як уже зазначалося, українську владу не влаштовує оголошена ціна на російське «блакитне» паливо, яка заледь не сягає 500 дол. за тис. куб. м. За словами посадовців, це неприйнятно, економічно не обгрунтовано та суперечить попереднім домовленостям. Київ наголошує, що їх цілком влаштовує попередня ціна з урахуванням газових знижок у 268,5 дол. за тис. куб. м, адже для її відміни не було причин. Вже і офіційне прохання надіслали, однак відповіді не отримали. Тому наприкінці тижня Глава НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв зробив заяву, що Україна не розраховуватиметься за російський газ, доки не буде переглянуто ціну на нього. До речі, станом на 1 квітня сума боргу за придбаний НАК природний газ склала 2,2 млрд дол., з яких 1,7 млрд було накопичено на початок квітня цього року.

Водночас США ввели санкції проти «Чорноморнафтогазу» та ряду посадовців самопроголошеного уряду Криму. За словами американських політиків, ці заходи вжиті вони  для того, щоб перешкодити роботі «Газпрому» на півострові. Зауважимо, російський монополіст раніше оголосив про плани побудувати підводний газопровід в Крим, а також намір взяти участь у тендері на приватизацію місцевої енергетичної компанії.

Читайте також: «Чорноморнафтогаз» виллється Росії у боргову яму

Зокрема, у США зазначають, що санкції торкнуться «Газпрому» у разі придбання частки «Чорноморнафтогазу» або укладення угод з ним. США не купує російський газ, однак «Газпром» може зіткнутися з серйозними проблемами при проведенні валютних розрахунків з імпортерами, адже найчастіше банками-кореспондентами при таких розрахунках виступають американські установи.

При цьому у Росії заговорили про створення умов, за яких би Україна змогла погасити «газову» заборгованість. Про перегляд ціни на газ поки не йдеться, а от питання модернізації української ГТС і створення на її базі тристоронього консорціуму порушили. Російська сторона визнала, що це буде вигідно для усіх держав і наполягає на переговорах. Зокрема, голова комітету Держдуми з енергетики Іван Грачов зазначив, що потрібно домовлятися і не допустити дефолту України, не допустити обмеження поставок до Європи й несанкціонованого відбору.

Законодавчі «подарунки»

Серед інших подій зауважимо, цього тижня Кабінет Міністрів оприлюднив свою постанову №83, якою визначається новий порядок надання побутовим споживачам компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг. А Верховна Рада змінила систему розрахунків населення за енергоносії. Зокрема, було надано право Нацкомпослуг встановлювати тарифи на теплову енергію з урахуванням послуг з опалення, що виключить процедуру двоетапного затвердження тарифів для споживачів. Окрім того, запроваджено зарахування коштів, які вносяться за теплову енергію, на поточні рахунки із спеціальним режимом використання теплопостачальних та теплогенеруючих організацій для проведення розрахунків за використаний природний газ.

 
Коментарі (1)
Sergiy
14 Квітня 2014 p. 10:54
Зміна системи розрахунків це тільки збільшення монополізму, ліквідація енергосервісного бізнесу і повна безвідповідальність за комфортні умови проживання(комунальні послуги). Це покращення уже проходили! 5 листопада 1967 року №731 підписав В.В. Щербицький Постанову Ради Міністрів УРСР. З метою поліпшення справи експлуатації..........жітлового фонду та інше. Одним із пунктів було рішення щодо передачі теплопостачальним організаціям розподільчих теплових мереж та споруд на них. Тепер необхідно з тією ж мотивацією передати житловий фонд теплопостачальним організаціям.Хоча результат не складно прогнозувати і так.До ЖКГ прибіжить скоро пушна звіринка, що живе в тайзі та за полярним кругом.ЇЇ шкурки цінуються жінками.