ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїні прогнозують зміни на газовому ринку

Україні прогнозують зміни на газовому ринку

Перехід на Третій Енергопакет з Європою може принести Україні зміни на газовому ринку, в тому числі і зниження ціни на газ.

Перехід на Третій Енергопакет з Європою може змінити ситуацію на газовому ринку України. Про це заявив генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко, виступаючи на енергетичній панелі 10-ї Ялтинської щорічної зустрічі YES, - повідомляє прес-служба компанії.

«У нас є перший досвід імпорту газу в Україну з Угорщини. І ми бачимо, що найбільша проблема, яка при цьому виникає - це не проблема домовленостей з партнерами або фінансових умов, це проблема транзитних можливостей. Вирішити це питання може лібералізація ринку і відкриття рівного доступу до труби для всіх трейдерів», - підкреслив Максим Тимченко.

За його словами, є кілька європейських трендів, використовуючи які, Україна може знизити ціни на газ. По-перше, в Європі активно обговорюють відділення цін на газ від цін на нафту. По-друге, європейці переходять з довгострокових контрактів на спотові - близько 50% газових договорів у Великобританії і ЄС полягає на спотовому ринку. По-третє, набирають обертів нові технології, зокрема, скраплений газ, а поставки часто відбуваються за схемою заміщення.

«Ми багато говоримо про вибір між Європою і Росією... З точки зору приватної компанії, потрібно вибрати те, що зробить Україну сильнішою. А це - ринкові умови, прозорість, стабільність регуляторного середовища», - підсумував генеральний директор ДТЕК.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, за даними українського оператора газотранспортної системи компанії «Укртрансгаз», обсяг імпорту природного газу з Польщі та Угорщини в Україну в січні-серпні поточного року склав 1,1 млрд куб. м при прогнозному обсязі імпорту з Європи, розрахованому Міністерством енергетики та вугільної промисловості України в цілому по року, у 2,5 млрд куб м.

 
Коментарі (0)