ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїна більше не імпортуватиме газ до Польщі

Україна більше не імпортуватиме газ до Польщі

Компанія PGNIG призупинила співпрацю з НАК «Нафтогаз України» на імпорт газу до Польщі через зміни українського законодавства.

Польська державна нафтогазова компанія PGNIG розірвала контракт з НАК «Нафтогаз України» на імпорт газу в Польщу, який українська компанія припинила виконувати з 2011 року, пояснивши це змінами українського законодавства. Про це польська компанія повідомила у звіті на Варшавській фондовій біржі, - пише «УНІАН».

«Правління PGNIG інформує, що 6 листопада 2013 року у Варшаві було підписано угоду про розірвання контракту від 26 жовтня 2004 року між PGNiG і «Нафтогаз України», - сказано в повідомленні.

Український нафтогазовий монополіст вперше припинив постачання газу в Польщу за цим контрактом у вересні 2010 року, відновивши їх після протестів PGNIG у жовтні-грудні.

Після цього з 2011 року польська компанія безуспішно намагалася домогтися відновлення поставок законтрактованих близько 200 млн кубометрів газу для потреб прикордонних з Україною регіонів Польщі.

Компанія повідомила, що розірвання цього договору, який повинен був діяти до 2020 року, не вплине на польську економіку та постачання газу споживачам в районі Грубешова.

PGNIG у своєму повідомленні не уточнила, компенсував «Нафтогаз» яким-небудь чином невиконання контракту.

«Рішення про розірвання договору не закриває дороги до відновлення співпраці з українським партнером у майбутньому на нових торгових умовах з використанням існуючої польської та української газотранспортної інфраструктури», - зазначила PGNIG.

Нагадаємо, «Нафтогаз України» за контрактом з PGNIG був зобов'язаний збільшити поставки газу в 2011 році в 40 разів - до 200 млн кубометрів з поставлених у 2010 році 5 млн кубометрів.

Українська компанія пояснила припинення поставок змінами національного законодавства, які забороняли їй експортувати видобутий в Україні газ.

Представники PGNIG заявляли про намір домогтися відновлення поставок газу по цьому контракту, зазначаючи, що сподіваються вирішити це питання «полюбовно» - без подання позову до суду.

Україна з листопада минулого року вперше в історії почала купувати газ в Європі, відзначаючи, що він обходиться їй дешевше, ніж за прямим контрактом з «Газпромом», і першою країною, через яку почали реалізовуватися ці поставки, стала Польща.

Польща щорічно споживає близько 15-16 млрд кубометрів газу, при цьому більше 10 млрд кубометрів купує у Росії.

 
Коментарі (0)