ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїна боїться не домовитися з Росією про газ

Україна боїться не домовитися з Росією про газ

Існує висока ймовірність того, що Україні не вдасться домовитися з Росією про постачання газу. Тоді енергетичні монополісти обох країн зустрінуться в суді.

Голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв стурбований тим, що досі не підписано угоди з «Газпромом» для продовження імпорту палива. До того ж, керівник НАКу визнав, що переговори з російським монополістом проходять не дуже добре. Більше того, пан Коболєв вважає, що є висока ймовірність, що домовитися не вдасться, і «Нафтогаз» піде судитися. Про це він заявив в інтерв'ю американському каналу CNBC, передає прес-служба «Нафтогазу».

«Газпром діє так само, як російська армія. Олексій Міллер (голова «Газпрому», - ред.) розуміє фінансові наслідки скорочення експорту газу в країни, що залежать від палива, особливо в зимовий період», - сказав пан Коболєв.
 
Однак, на думку керівника «Нафтогазу» Олексій Міллер прийме рішення в будь-якому випадку, тому що у нього немає іншого вибору. Адже Росія знизила постачання газу в Європу на 50%, що означає втрату 50% доходу.
 
Також пан Коболєв нагадав, що до травня 2014 «Нафтогаз» продавав російський газ для українців дешевше, ніж купував. 
 
 
«Ми плануємо зробити 1 оптову ціну для всіх категорій споживачів. Ця оптова ціна дозволить уряду і «Нафтогазу» отримувати достатньо доходів для покриття витрат. Ті, хто потребує прямих субсидій отримають в грошовій формі, а не у вигляді газу», - пояснив пан Коболєв.
 
Глава «Нафтогазу» упевнений, що прийнявши такі реформи, НАК може стати прибутковим. 
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», Росія скоротила вимоги щодо першого траншу київського боргу за природний газ з 2 млрд дол. до 1,454 млрд дол., а Україна скоротила заявку на зимові постачання газу до 5 млрд куб. м до 4 млрд куб. м.
 
Коментарі (0)