ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїна готується до «газової війни»

Україна готується до «газової війни»

Україна звернулася до Євросоюзу з проханням прискорити організацію реверсних поставок з країн ЄС. У Києві не виключають, що Росія може вдатися до повного припинення постачання газу у західному напрямі.

Україна побоюється повного припинення постачання газу з боку Російської Федерації у західному напрямку, тому пропонує ЄС негайно взятися за організацію реверсного постачання. Про це йдеться у листі Міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Продана адресованому комісару ЄС з питань енергетики Гюнтеру Оттінгеру, оприлюдненому на офіційному сайті Міністерства.

«Головним інструментом, який може відвернути таку загрозу, є організація постачання природного газу з території Євросоюзу, зокрема з Польщі, Угорщини, та Словаччини до України... Такі поставки відповідно до правил ЄС забезпечуються шляхом доступу до газотранспортної мережі країн ЄС на недискримінаційній та, головне, прозорій основі» - наголошує Юрій Продан у листі.

Міністр енергетики зауважує, що часу, який залишився аби організувати поставки природного газу з країн ЄС  в Україну, залишилося дуже небагато.

«Якщо ми не зможемо швидко вирішити цю проблему, можна спрогнозувати повторення «газової війни», яка мала місце у 2009 році за таким же сценарієм та з такими ж наслідками, навіть включаючи повне припинення постачання газу з боку Російської Федерації у західному напрямку» - зазначає пан Продан.

Посадовець пропонує ЄС вжити термінових заходів. Зокрема, «у найближчі 2–3 дні сформувати Цільову Групу достатньо високого рівня для упередження кризи та, у разі необхідності, відповідного реагування».

Читайте також: Транзит російського газу подорожчає

«Основним завданням такої Цільової Групи має бути забезпечення якнайшвидшої організації фізичних поставок природного газу через територію Словаччини в Україну» - наголошує пан Продан.

А також додає, що до складу такої групи повинні увійти заступники Міністра енергетики та вугільної промисловості України та комісара ЄС, представник Урядового органу Словацької Республіки, представники керівництва операторів газотранспортних систем – «Укртрансгазу» та «Eustream a.s.». Окрім того, за словами посадовця, можна запросити представників регуляторних органів країн, трейдери яких висловлюють зацікавленість в організації таких поставок, або представника від Ради Європейських Регуляторів в Енергетиці.

«Цільова Група має координувати та моніторити діяльність технічних та інших спеціалістів з боку операторів, аби визначити найшвидші та найдешевші можливості транспортування природного газу через територію Словацької Республіки в Україну та необхідні кроки для організації такого транспортування  - технічні, юридичні (укладання угоди про приєднання, тощо) та інші. Я проінформований, що діяльність  безпосередньо технічних спеціалістів почнеться у найближчі день або два. За цей же час ми могли б сформувати і Цільову Групу» - зазначає Міністр.

На його думку, також ця Цільова Група може стати інструментом моніторингу розвитку ситуації, регулярного інформування щодо обсягів газу, який подається транзитом територією України, обсягів газу у підземних газосховищах, технічного стану ГТС України, тощо.  

Нагадаємо, 19 березня Європейський Союз підтвердив свою готовність надати Україні допомогу у питаннях забезпечення постачань природного газу до України у  разі, якщо Російська Федерація зменшить чи припинить ці поставки, або вдасться до значного підвищення ціни на природний газ.

 
Коментарі (0)