ГоловнаПублікаціїГазопостачанняУкраїна готується до нових «газових» переговорів

Україна готується до нових «газових» переговорів

Якою може бути нова ціна на російський газ для України, чи готовий Київ вести діалог щодо постачання палива з РФ та у кого ще Україна його купуватиме, – про це та інше у щотижневому огляді новин від «України Комунальної».

Відносно скоро завершується дія «зимового» пакету – знижки у контракті на постачання російського газу, підписаного у Брюсселі за участю Єврокомісії. Україна вже готується до нових переговорів з РФ щодо закупівлі палива на «літніх» умовах, проте, все одно робить ставку на реверсний газ. Такими рішеннями запам’ятається українцям тиждень, що минає.

Український уряд заявив, що готовий на переговори з Російською Федерацією щодо поставок природного газу на літній період. Однак, лише на ринкових умовах.
 
«На ринкових умовах ми готові домовлятися, так само як ми домовилися на тристоронньому рівні під час підписання «зимового пакета», - наголосив Прем’єр Арсеній Яценюк.
 
Прем’єр висловив припущення, що ціна на «блакитне» паливо на європейських ринках знизиться до рівня 250-300 доларів.
 
«Внаслідок падіння цін на нафту вже в цьому кварталі ціна на російський газ - 329 доларів. Залежно від ситуації з цінами на нафту, думаю, що в літній сезон ціна на європейських ринках буде від 250 до 300 доларів», - підкреслив він.
 
У Росії в свою чергу відзначили, що не виключають зниження ціни на газ для України з 1 квітня. Це дата, коли закінчується «зимовий пакет», але при цьому контракт не припиняється.
 
«Сьогодні ціна на перший квартал встановлена близько 320 дол. за тис. куб. для українських споживачів, відповідно контракт продовжує діяти. 1 квітня - це дата, коли закінчується «зимовий пакет», але при цьому контракт не припиняється - згідно з контрактом ціни формуватимуться відповідно до формули. Думаю, в другому кварталі ціна  може бути ще меншою», - сказав голова російського Міненерго Олександр Новак.
 
 
Пізніше російська компанія «Газпром» уточнила «літню» ціну на газ для України. Вона в першому кварталі становить 329 дол. за тис. куб. м. Про це повідомив офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов.
 
«Контрактна ціна - 329 доларів за тисячу кубів», - сказав пан Купріянов. До кінця першого кварталу продовжує діяти знижка для України в 100 дол. за тис. куб. м, яку російський уряд надав відповідно до так званого «зимового» плану, підписаним у Брюсселі за участю Єврокомісії. У листопаді-грудні ціна становила 378 дол. газ за тис. куб. м.
 
До речі, «Газпром» заявляє, що Національна акціонерна компанія «Нафтогаз Україна» перерахувала російському газовому монополісту доплату за поставки природного газу у лютому. Згідно з повідомленням «Газпрому» сума доплати складає 107,144 млн доларів. Згідно з заявою «Газпрому», з урахуванням загального обсягу отриманої передплати та транспортованого в Україну «блакитного» палива, наразі НАК «Нафтогазом України» оплачено близько 715 млн кубометрів природного газу.
 
Проте, Україна не збирається розраховувати лише на російський газ. Уряд доручив Міненерго і «Нафтогазу» в літній період закачати в ПХГ максимальний об'єм газу за найменшою ціною. «Невідкладне завдання для Міненерго і НАК «Нафтогаз» - в літній період закачати максимум газу в українські газові сховища за найнижчою ціною», - сказав пан Яценюк.
 
За словами Прем'єра, уряд очікує ціну на природний газ європейських партнерів на літній сезон від 250 до 300 дол. за тис. куб. м
 
«Це трохи менше, ніж 500 доларів, які нам пропонувала Росія», - зазначив пан Яценюк.
 
«Падіння цін на нафту дає можливість нам скористатися позитивною ринковою кон'юнктурою і не переплачувати Росії», - додав він.
 
Також Прем'єр поставив вимогу подальшого поетапного скорочення частки російського газу в українському енергетичному балансі.
 
Примітно, що Словаччина готова збільшити обсяги поставок природного газу в Україну. Для реалізації цього задуму є всі необхідні технічні можливості. Про це заявив Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо під час зустрічі з Прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком. «Третина обсягу газу, який поставляється до України, поставляємо ми. Ми разом з вами відкривали реверс у Капушанах. І зараз є технічна можливість, аби обсяг газу збільшився з 11,5 млрд кубометрів до більших обсягів», - сказав словацький Прем’єр.
 
 
Пан Фіцо також наголосив, що Україна та Словаччина повинні бути партнерами у питаннях транзиту газу та не звертати уваги на пропозиції та погрози Російської Федерації.
 
«Будь-які рішення, які пропонуються сьогодні на півночі (у Росії – ред.), повинні враховувати інтереси України і Словаччини як країн, які займаються транспортуванням газу. І ці країни повинні бути країнами-транзитерами газу і надалі», - сказав він.
 
В свою чергу, український Прем’єр наголосив на новому форматі відносин між Україною та Словаччиною – на рівні міжурядової комісії.
 
«На порядку денному у нас торговельно-економічна, енергетична, прикордонна співпраця, і європейська інтеграція – як основна ідея України й українців», - наголосив пан Яценюк.
 
Окрім того, Угорщина сьогодні відновила поставки природного газу в Україну на рівні 5-6 млн кубометрів на добу. «Сьогодні вранці відновлені імпортні поставки газу з Угорщини на рівні 5-6 млн куб. м на добу. Очікуємо заявку на відновлення поставок газу з Польщі», - зазначив керівник прес-служби ПАТ «Укртрансгаз» Максим Бєлявський.
 
Зауважимо, що в кінці січні-початку лютого імпортовані поставки природного газу з Угорщини складали 5 тис. кубічних метрів на добу.
 
Також, НАК «Нафтогаз України» 5 лютого планувала відновити імпорт природного газу з Польщі. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив директор з розвитку бізнесу НАК «Нафтогазу» Юрій Вітренко. «Відкриємо Польщу, може оновимо рекорд по реверсу», - написав він. Зауважимо, що з 1 січня 2015 року Україна припинила поставки польського газу. Тоді у «Нафтогазі» це пояснювали погодженням нових цінових умов поставок «блакитного» палива.
 
Як повідомлялося, Україна із середини червня 2014 року перестала одержувати російський газ через невизначеність умов постачання, ціни палива, а також механізму оплати боргів за паливо. У результаті досягнутих наприкінці жовтня минулого року домовленостей і відповідно до підписаного в Брюсселі протоколу, Україна з 9 грудня відновила імпорт природного газу з Росії за ціною 378 дол. за тисячу кубометрів до кінця 2014 року.
 
Коментарі (1)
Коля Пухов
08 Лютого 2015 p. 20:02
У нас если говорят, что повысят цены на газ, то каждому должно быть понятно, что одновременно в столько же раз повысят цены на отопление и гарячую воду , поскольку за неимением угля , подогрев будет якобы производиться на газу.