ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїна готується до нульового транзиту після будівництва «Північного потоку-2»

Україна готується до нульового транзиту після будівництва «Північного потоку-2»

Україна розглядає можливість так званого нульового транзиту у разі завершення будівництва газопроводу “Північний потік-2”.

Україна розглядає можливість так званого нульового транзиту у разі завершення будівництва газопроводу “Північний потік-2”. Про це в ефірі “Голосу Америки” заявила заступниця міністра енергетики та вугільної промисловості України Наталя Бойко, передає УНН.

“Усі розуміють критичний вплив цього проекту. Тут питання навіть не про інтереси німецьких інвесторів чи окремих груп, а питання про зміщення балансу в Європі стосовно впливу на енергетичну безпеку. Ми знаємо, що Росія чітко використовує газ, як важіль впливу. І можливість реалізації такого потоку повністю змінить баланс у Європі і повністю змінить можливість інших країн мати незалежність від „Газпрому“ у певні моменти. Україна звісно також розглядає можливість так званого нульового транзиту. Ми розуміємо, які в нас є потенційні варіанти”, — сказала Бойко.

За її словами, Україна також розглядає можливість використання підземних газових сховищ у якості так званого газового хабу.

“Розуміємо, що доведеться зробити з тою інфраструктурою, яка в нас є. Частину інфраструктури доведеться закрити, тому що нам потрібен певний об’єм транзиту для того, щоб її утримувати і щоб це було фінансово вигідно”, — пояснила заступниця міністра енергетики.

Вона наголосила, що немає жодних гарантій, які б Росія могла дати Україні (щодо транзиту, — ред.).

“Ми не віримо, що можуть бути гарантії, які забезпечать нам певних об’єм транзиту. Тому пропозиція Німеччини в цьому випадку для нас є неприйнятною”, — підкреслила Бойко.

Зауважимо, раніше президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр вкотре наголосив, що проект Північний потік-2 — “приватна ініціатива”. Однак зазначив, що інтереси України і Польщі мають бути врахованими для чого, слід знайти рішення, яке дозволить утримати транзит газу через Україну.

Нагадаємо, Штайнмаєр заявив у Києві під час спільного виступу з Президентом України Петром Порошенком, що Німеччина намагається забезпечити транзит природного газу через Україну.

 

 
Коментарі (0)