ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїна економить на газі з Європи

Україна економить на газі з Європи

Україна отримує німецький газ на 100 доларів дешевший, ніж російський, хоча і закачує його через Польщу, Словаччину, Угорщину тощо.

Вартість газу від німецької компанії RWE на 100 дол. за тисячу кубометрів нижча, ніж вартість російського газу. Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров у Парижі під час зустрічі з керівництвом МЕДЕФ Інтернасьональ, - інформує пресс-служба Кабміну.

«Ми закуповуємо зараз газ у німецького RWE, закачуємо його через Польщу, Словаччину, Угорщину, і цей газ для нас дешевший від газу, який ми закуповуємо на кордоні з Росією. А RWE продає нам газ, який закуповує у Росії. Цей газ, пройшовши довгий ланцюг трубопроводів, повертаючись до нас стає на 100 доларів дешевшим», - повідомив Микола Азаров.

Він підкреслив, що через кабальні газові контракти Тимошенко Україна щорічно переплачує Російській Федерації за газ 7 млрд доларів. Згідно з цим контрактом Україна закуповує російський газ за найдорожчою в Європі ціною – 530 дол. за тис. кубометрів.

Микола Азаров нагадав, що Уряд три останні роки веде переговори про перегляд контракту 2009 року, однак поки що не вдалося цього досягнути. Водночас Уряд реалізує політику енергоефективності та збільшення власного видобутку вуглеводнів. «Ми уже збільшили власний видобуток на 1,5 млрд кубометрів, і найближчим часом збільшимо ще на 4 млрд», - сказав Микола Азаров.

Він нагадав, що Україна уклала контракти зі світовими лідерами щодо видобутку сланцевого газу і уже розпочинає розвідувальне буріння.

 
Коментарі (0)