ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїна хоче збільшити видобуток газу за норвезьким досвідом

Україна хоче збільшити видобуток газу за норвезьким досвідом

Україна зацікавлена у досвіді Норвегії, яка за короткий термін значно збільшила власний видобуток нафти і газу.

Про це Прем'єр-міністр Микола Азаров заявив у м. Осло під час зустрічі з представниками енергетичного сектору Норвегії, де перебуває з дводенним офіційним візитом, - інформує «Україну Комунальну» прес-служба Кабміну.

«Ми зацікавлені у перейнятті норвезького досвіду, відповідно до якого Норвегії вдалося у стислі терміни значно збільшити видобуток нафти і газу», - сказав Микола Азаров.

Глава Уряду підкреслив,  що через кабальні газові контракти 2009 року, переглянути які досить складно, Україна отримує газ від Російської Федерації за цінами найвищими у Європі.

Він нагадав, що Україна платить за газ по 550 дол. за тис. куб. відповідно до контрактів, і переплачує Росії понад 7 млрд дол. на рік.

Микола Азаров підкреслив, що за останні два з половиною роки Україна докладала значних зусиль для зменшення споживання дорогого російського газу. Зараз проводить переговори щодо диферсифікації поставок енергоносіїв.

Прем'єр-міністр навів приклад, що зараз Україна провела переговори про закупку природного газу в Німеччині, який для України є дешевшим від російського.

При цьому він додав, що для забезпечення своєї енергетичної безпеки та зниження споживання дорогого російського газу Україна перевела свої теплоелектростанції на вугілля.

Крім того, повідомив Микола Азаров, Україна розпочала реалізацію національного проекту з будівництва LNG-термінала в Одеській області, що після введення в експлуатацію дозволить отримувати близько 10 млрд. куб скрапленого газу.

За його словами, також Україна активно освоює видобуток природного газу на шельфі Чорного моря.

Прем'єр-міністр зазначив,  що Україна активізувала роботу  щодо видобутку сланцевого газу, запаси якого оцінюються у понад 7 трильйонів кубометрів.

Він також підкреслив, що в Україні збудовано найбільшу в Європі сонячну електростанцію в Криму.

«Все це дозволило нам замовити в Російській Федерації на наступний рік 18 млрд. кубометрів російського газу», - сказав Микола Азаров.

 
Коментарі (0)