ГоловнаГоловнеГазопостачанняУ газовому непорозумінні знайшли «крайнього»

У газовому непорозумінні знайшли «крайнього»

Джорді Сарда Бонвехі, представник декількох іспанських компаній, зацікавлених в проекті будівництва LNG-терміналу в Україні, потрапив у халепу, вирішивши, що може сам підписати угоду, підтвердивши повноваження пізніше.

Ось уже кілька днів в Україні обговорюється новий державний конфлікт. Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, нашій державі таки вдалося підписати угоду з однією з іспанських компаній про участь у проекті будівництві LNG-терміналу в Україні, але причин для радості виявилося мало, адже представник від іспанської сторони виявився зовсім сторонньою особою.

Як стало відомо «Україні Комунальній», проект мав підписати гендиректор із зовнішніх зв'язків Gas Natural Fenosa Джорді Гарсія Табернеро. Однак він не приїхав на зустріч, тому документ підписав пан Бонвехі, який був посередником у переговорах сторін і представляв кілька іспанських компаній, зацікавлених в проекті.

«Зв'язавшись з Fenosa, пан Бонвехі вирішив, що може сам підписати угоду, підтвердивши повноваження пізніше. Як виявилося, йому такі повноваження не давали», - пояснив ситуацію, що склалася Голова ДП «Національний проект «LNG-термінал» Віталій Дем'янюк. Чому в такому разі на заході пан Бонвехі був представлений як посадова особа Fenosa, поки не відомо.

Сам пан Бонвехі визнав, що не мав права підписувати документ. «Я думав, що можу підписати, а потім узгодити це з компанією», - уточнив він.

Офіційні особи України намагалися пом'якшити конфлікт, що виник. Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявив, що зараз з'ясовуються технічні питання - чи була у пана Бонвехі довіреність від компанії. А Прем'єр-міністр Микола Азаров віддав перевагу і зовсім не помічати ускладнень з підписанням документа.

Однак обидві іспанські компанії спростували інформацію про підписання угоди щодо участі у будівництві LNG-терміналу в Україні. «Компанія не очолює консорціум з розвитку проекту і не має представників, які працюють над ним в Україні. Ми не розглядаємо можливість участі в цьому проекті», - заявив представник прес-служби Gas Natural Fenosa Луїс Алонсо Мартінес. За його словами, людина, який підписувала угоду з українською стороною, - Джорді Сарда Бонвехі - не працює в компанії і не представляє її інтересів.

Аналогічну заяву зробила і Enagas. «Ми відхилили можливість інвестування в цей проект і наразі не зацікавлені в ньому», - повідомила директор по зв'язках з громадськістю Enagas березня Вільхе Рос.

Нагадаємо, на проект LNG-терміналу робилися великі ставки. Він повинен був дозволити перевалювати 10 млрд кубометрів газу в рік, диверсифікувати імпорт газу і знизити залежність від Росії. Згідно ТЕО, частка держави в терміналі складе 25%, а 75% - частка приватних компаній. Приблизна вартість проекту -846 млн євро.

За матеріалами «Комерсант-Україна»

 
Коментарі (0)