ГоловнаКоментаріЕлектроенергетикаУкраїна купує російську електрику заради Криму і Донбасу

Україна купує російську електрику заради Криму і Донбасу

Україна підписала договори на поставки електроенергії з Росії заради Криму та Донбасу. Адже ці території, хоч і тимчасово непідконтрольні українській владі, повинні забезпечуватись електрикою на тих умовах, що й інші регіони країни.

Україна уклала договір на купівлю електроенергії з Російської Федерації задля забезпечення електрикою Луганської, Донецької області та Криму. Про це заявив екс-міністр палива та енергетики України Іван Плачков, передає «Главком».

Так, на думку пана Плачкова, Києву необхідно було забезпечити жителів Донбасу та Криму електроенергією на таких самих умовах, що й інші українські території.

«Укладаючи договір на поставку електроенергії в Крим (між російською компанією і «Укрінтеренерго», - ред.), виходили з того, що і Луганська область, і Донецьк, і в Крим повинні забезпечуватись електропостачанням на таких же умовах, як й інші території. Тим більше, в Луганській і Донецькій областях електростанції працюють в єдиній енергетичній системі України», - сказав екс-міністр палива і енергетики.

Водночас, екс-міністр зазначає, що контракт на дає Україні регулюючих потужностей.

«Росія, при укладенні контракту, в Крим не дає нам тих регулюючих потужностей, які нам потрібні для того, щоб ми зважували рівний графік споживання електроенергії», - сказав Іван Плачков.

Читайте також: Україна покращує електроенергетичне положення

Тож, колишній очільник Міненерго вважає такий крок Києва, як підписання контракту з Росією щодо поставок електроенергії, неправильним.

«Я думаю, було б правильно, якби Україна підписала договір на поставку електроенергії в Україну, а з Кримом вже Україна безпосередньо буде розбиратися. Тому я не розумію, чому підписаний договір на окрему поставку електроенергії в Крим», - сказав пан Плачков.

На його думку, краще було б, якби Україна купувала електроенергію для споживачів і Криму, і Донбасу. Тому екс-міністр заявив про те, що Києву краще підписати один договір з Російською Федерацією, а від української сторони імпортером повинна виступити державна компанія.

Читайте також: Ядерне паливо допоможе перемогти енергокризу

«Як енергетик,  я вважаю, що потрібен один договір між Росією та Україною. Від України має підписати договір державна компанія «Енергоринок України». На крайній випадок «Укрінтеренерго» - це теж державна компанія. Скільки нам потрібно вугілля, електроенергії, мазуту - ми повинні визначати загальнодержавні потреби», - зазначив пан Плачков.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Держкомпанія «Укрінтеренерго» буде продавати електроенергію будь-якому споживачеві Криму на умовах, погоджених з Міністерством енергетики та вугільної промисловості України.

 
Коментарі (0)