ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаУкраїна має стати активним гравцем глобального ринку водневої енергетики

Україна має стати активним гравцем глобального ринку водневої енергетики

У світі сьогодні виробляється 90 млн тонн водню щороку, але за прогнозами до 2030 року світ вироблятиме вже 200 млн тонн, що створює суттєві можливості для України.

 

У світі сьогодні виробляється 90 млн тонн водню щороку, але за прогнозами до 2030 року світ вироблятиме вже 200 млн тонн, що створює суттєві можливості для України.

Про це заявив у п'ятницю, 2 липня, заступник Міністра енергетики з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков.

Темою виступу заступника Міністра були виклики та перешкоди в процесі зародження водневої енергетики в Україні.

"Глобальний водневий ринок майбутнього тільки формується. І Україна займає в цьому процесі активну лідерську позицію. Ми зараз досліджуємо потенціал виробництва трьох кольорів водню: "блакитного" з природного газу, "зеленого" з використанням ВДЕ та "рожевого" з атомної енергії", – пояснив Ярослав Демченков.

Воднева енергетика створює нові можливості для України, яка має розгалужену мережу трубопровідного транспорту, яка з'єднана з європейською мережею, та інфраструктуру для зберігання.

Україна розвиває свій водневий ринок за підтримки міжнародних партнерів, зокрема USAID, World Bank, урядів Німеччини, Великобританії та ЄС. Міністерство за сприяння USAID працює над розробкою Водневої стратегії, а також за підтримки Світового банку та ЄС проводить дослідження потенціалу виробництва різних сортів водню й оцінки нашої ГТС.

"Зараз нашими завданнями є: розробити Водневу стратегію, провести оцінку потенціалу нашої ГТС та запустити перші пілотні проекти", – заявив заступник Міністра

В нашої держави є потенціал запустити водневу економіку повного циклу: виробництво, транспортування, зберігання і використання. Для цього потрібно зробити "домашнє завдання" як у галузі технологій, так і в нормативно-правовій базі.

"Інвестиційний клімат має бути привабливим. Міжнародний бізнес зацікавлений у проектах в Україні. Ми щоденно на перемовинах з нашими партнерами чуємо про їхнє бажання працювати тут. Звісно, ми не в "рожевих окулярах", і водневий ринок не запрацює вже завтра. Це питання років. Але конкуренція в світі значна і ми не маємо права відставати", – резюмував Ярослав Демченков.

Вибрати потрібний лот і прийняти участі в електронному аукціоні, можна скориставшись, ось наприклад, сайтом ubase.com.ua. Наші аналітики надають комплексні послуги товарної біржі.

 
Коментарі (0)