ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаУкраїна має від'єднати свої енергосистеми від Білорусі та РФ у 2022 році

Україна має від'єднати свої енергосистеми від Білорусі та РФ у 2022 році

На сьогодні Україна може експортувати свою надлишкову електроенергію в інші країни, зокрема Білорусь. При цьому імпорт електроенергії категорично неприйнятний.
На сьогодні Україна може експортувати свою надлишкову електроенергію в інші країни, зокрема Білорусь. При цьому імпорт електроенергії категорично неприйнятний. До того ж, Україна має від‘єднати свої енергосистеми від Білорусі та РФ у 2022 році, про це повідомила пресслужба Міненерго.
 
Імпорт електроенергії з Білорусі та РФ становитиме загрозу для подальшої синхронізації України з європейською енергосистемою, пояснює в.о. міністра енергетики Ольга Буславець. Тому Міненерго категорично проти відкриття такого імпорту.
 
“Хочу наголосити, що Міністерство енергетики за збільшення експорту електроенергії за всіма напрямками, в залежності від кон’юнктури на ринку. Але ми заперечуємо імпорт електроенергії до нашої країни. За нашими розрахунками на цей і наступний роки ми не бачимо потреби в імпорті. Наших потужностей достатньо для забезпечення внутрішніх споживачів і експортного постачання електроенергії”, — зауважила Буславець.
 
Урядом підтримано ініціативу Міністерства і запропоновано зміни до законодавства, якими передбачено тимчасову, до кінця наступного року, заборону імпорту електричної енергії з Росії і Білорусі.
 
В.о. міністра повідомила, що Україна виконує плани синхронізації вітчизняної енергосистеми з європейською і навіть припущення щодо можливого імпорту електроенергії з Білорусі та Росії становить під загрозу виконання зазначених евроінтеграційних планів.
 

“Ми взяли курс на європейську інтеграцію. А саме — на повну технічну синхронізацію з європейськими енергетичними системами ENTSO-E. Синхронізація дозволить інтегруватись до європейського ринку та мати реальну конкуренцію. Для виконання планів нам потрібно у 2022 році протягом тижня провести відповідне тестування, на час якого необхідно від’єднатись від енергосистем Росії та Білорусі. Будь-які розмови про імпорт електроенергії з цих держав є перешкодою для нашої подальшої повної технічної синхронізації, послаблюють нашу генерацію і унеможливлюють виконання наших планів. А ми маємо думати і працювати стратегічно”, — заявила в.о. міністра. 

 
Коментарі (0)