ГоловнаКоментаріГазопостачанняПокарання українців за розкрадання газу немає сенсу

Покарання українців за розкрадання газу немає сенсу

Кабмін планує посилити покарання за крадіжки «блакитного» палива. Проте, хто відповідатиме за злочин – питання складне, адже в Україні дуже слабка система обліку газу, тому визначити крадія майже нереально.

Уряд вимагатиме кримінальної відповідальності за розкрадання природного газу. Проте, в Україні дуже слабка система обліку палива, і досить складно визначити, хто саме його краде. На цьому наголосив виконавчий директор Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Андрій Чубик, повідомляє «Голос Столиці».

«У нас проблема втрат газу якраз пов’язана з тим, що дуже слабка система його обліку. Важко визначити – хто краде газ, коли у нас є багатоквартирний будинок, в якому оплата за спожитий газ визначається на основі теоретичних викладок. Існує офіційна труба, яка може йти до середніх і великих споживачів, і є не зовсім офіційна. Це своєрідні обводи, обходи, які могли в ті чи інші часи за непрозорими домовленостями бути створені і через які проходить не облікований газ. Тому моя точка зору − потрібно запускати негайно широкомасштабну систему інвентаризації. Починаючи від ідентифікації власників кожної свердловини, яка діє. Потім запровадити облік – відразу на рівні, де іде передача видобутого газу в розподільчу мережу, а також всіма можливими засобами сприяти тому, щоб засоби обліку встановлювалися в кожного споживача – починаючи від дрібних домогосподарств і закінчуючи великими підприємствами», – заявив пан Чубик.
 
 
Зазначимо, за розкрадання природного газу хочуть ввести покарання у вигляді позбавлення волі до трьох років. Відповідний законопроект вже схвалений урядом. Про це заявив Міністр Кабінету Міністрів Остап Семерак.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», Росія домовляється з Донбасом про постачання газу. У свою чергу, в «ДНР» стверджують, що переговори про продаж російського газу пройшли успішно.
 
Коментарі (0)