ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїна може «похитнути» позиції «Газпрому»

Україна може «похитнути» позиції «Газпрому»

Україна запропонувала країнам ЄС перенести точку прийому російського газу. Таке рішення буде вигідне ЄС, однак незручне для монополістичного становища «Газпрому». В України у цьому своя користь - залучити європейські компанія до зберігання газу у ПСГ.

Україна запропонувала країнам ЄС і Єврокомісії приймати російський газ на межі з РФ. Зараз же це роблять на кордоні України і країн-членів ЄС - Словаччини, Угорщини та Румунії. Відповідний лист до Брюсселя направив Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, передає видання Forbes.

«Україна заявляє про необхідність спільної модернізації та експлуатації ГТС українською державою з залученням інвесторів з ЄС і США. Росія не є стороною згаданих міжнародних інструментів, які встановлюють прозорі правила забезпечення енергетичної безпеки європейського континенту. У цьому контексті пропонуємо перенести точку прийому російського природного газу на російсько-український кордон і підписати нові відповідні договори», - зазначено в заяві українського уряду.
 
На думку української сторони, перенесення точки прийому російського газу дозволить європейським газовим компаніям використовувати вільні потужності українських підземних сховищ газу (ПСГ). Однак, змінювати усталені правила не згодні в «Газпромі». Такими діями Україна замахнулася на «священну корову» транзитного монополізму, яка десятиліттями належить «Газпрому».
 
«Разом з тим самі енергетичні концерни ЄС не зацікавлені в покупці російського газу на кордоні Україна - ЄС. І для цього у них є достатньо підстав. Однак, своїм листом Україна не стільки планує перенести точку продажу газу, скільки залучити європейські компаній до зберігання газу в ПСГ України», - повідомляє видання.
 
До речі, сьогодні «Газпром» і китайська компанія CNPC уклали договір про постачання газу. Через 3 дні переговорів, голова КНР все ж погодився на ціну російської сторони, яка набагато вище тієї вартості, яку чекали в Китаї.
 
Коментарі (1)
Sergiy
22 Травня 2014 p. 10:11
Крім того необхідно умовити ЄС розглянути проект будівництва нафто-,газо-,продуктопроводів Балтика- Чорне море.