ГоловнаГоловнеГазопостачанняУкраїна може заморозити дві гілки своєї ГТС

Україна може заморозити дві гілки своєї ГТС

Микола Азаров закликав РФ і ЄС визначитись з долею української ГТС. За словами прем'єра у разі скорочення обсягу транзиту газу з РФ, Україна може заморозити дві гілки своєї ГТС.

Прем’єр-міністр України Микола Азаров закликав Російську Федерацію, як імпортера природного газу, і Європейський Союз, як споживача, нарешті визначитися із обсягами газу, які транспортуватимуться українською газотранспортною системою. Про це «Україні Комунальній» повідомили в прес-службі Кабінету міністрів.

Зокрема, голова уряду зазначив, що останнім часом значно зменшилася прокачка вуглеводнів до Європи нашим трубопровідним транспортом. За його словами, вітчизняна ГТС працює на 60% своєї потужності. При цьому він відзначив, що підтримка її функціонування є досить затратною для України.

«Я запитую у представників Єврокомісії: чому Україна повинна нести такі колосальні затрати? Може нам прийняти рішення і законсервувати дві гілки газопроводу. Залишити 50 млрд. кубометрів – нам цього цілком достатньо. Давайте разом приймати рішення на перспективу. Якщо ця система потрібна Європі і Росії – давайте так і скажемо. Якщо не потрібна – давайте також приймемо відповідне рішення. Не може Україна сама нести такі величезні затрати», - заявив Прем’єр-міністр.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Прем’єр-міністр Микола Азаров у ході X Міжнародної конференції YES в Ялті заявив, що Royal Dutch Shell пробурила першу свердловину для видобутку сланцевого газу в Україні.

«Ми пробурили уже першу свердловину на родовищі сланцевого газу. Це перша ластівка», - зазначив Микола Азаров.

 
Коментарі (0)