ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїна може зупинити «Північний потік-2» власною ГТС

Україна може зупинити «Північний потік-2» власною ГТС

Будівництво газопроводу «Північний потік-2» може бути завершеним. Щоб цього не сталося, Україна має запропонувати Європі альтернативу, наприклад, свою газотранспортну систему.

Газопровід «Північний потік-2» може бути добудований. Для того щоб цього не сталося, Україні потрібно запропонувати ЄС власну газотранспортну систему, щоб будівництво нового Північного потоку стало недоцільним. Про це заявив Директор з розвитку бізнесу НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко, передає «Українська правда».

«Ймовірність того, що він буде добудований, досить велика. Для того щоб цього не сталося, ми повинні працювати за різними напрямками. Треба, щоб європейські компанії побачили недоцільність нового Північного потоку, але для цього їм треба запропонувати свою ГТС», - сказав він.

Зокрема, пан Вітренко зазначив, вже є заяви «Газпрому» про те, що вони не транспортуватимуть газ через Україну після закінчення чинного контракту, тобто з 2020 року.

«У відповідь у нас підвищується транзитний тариф, до того ж ми переходимо на інший принцип тарифоутворення: «вхід – вихід», - наголосив Директор з розвитку бізнесу «Нафтогазу».

Так, вартість транспортування російського газу через територію України істотно підвищиться, але лише до закінчення терміну контракту.

«Ми виходимо з того, що буде застосована так звана прискорена амортизація. За європейськими принципами, тариф має бути cost reflective, тобто відображати витрати. Амортизація ГТС є частиною витрат. Зараз у нас немає розумних очікувань щодо того, що Росія після 2020 року продовжить транспортувати газ через нас», - повідомив він.

Читайте також: Українська ГТС: через що іде багаторічна риторика

На думку Юрія Вітренка, Україна повинна повністю амортизувати інфраструктуру, яка використовується для транзиту газу, до закінчення терміну контракту. Тобто термін амортизації буде не 25 років, умовно кажучи, строку використання, а, наприклад, 4 роки. А амортизаційна частина тарифу буде набагато вища.

За його словами, це означає, що після 2020 року тариф транспортування газу територією України стане набагато нижчим, адже амортизація вже буде проведена. І якщо якась європейська компанія захоче купити на українському східному кордоні газ, то, відповідно, вартість транспортування для неї стане набагато нижчою.

«І далі прийдемо до ситуації, коли інфраструктура вже є, родовища, пов'язані з українською трубою, недовикористовуються, а транспортування через Україну – набагато дешевше. При цьому в Україні є ПСГ і газ взимку легко може бути перенаправлений у потрібному напрямку», - підкреслив пан Вітренко.

Нагадаємо, будівництво другої черги газопроводу «Північний потік-2» позбавить Україну можливості поставляти транзитом в ЄС щорічно 140 млрд куб. м російського газу і доходів у 2 млрд дол. від цієї діяльності.

«Що означає для України будівництво «Північного потоку-2»? Перше - це вилучення України взагалі з транзитних поставок в ЄС. Друге - це втрата 2 млрд доларів доходів, які ми отримуємо за транзит і безпечну поставку газу в ЄС. І третє - це просто несправедливо ні по відношенню до наших європейських партнерів, ні по відношенню до України», - сказав Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

 
Коментарі (0)