ГоловнаВибір редакціїГазопостачанняУкраїна налагоджує маршрути для скрапленого газу

Україна налагоджує маршрути для скрапленого газу

Україна не припиняє переговори з Туреччиною щодо можливості проходження танкерів зі скрапленим газом до Одеського порту через протоки Босфор і Дарданелли.

Переговори України та Туреччини про проходження танкерів зі скрапленим газом через протоки Босфор і Дарданелли тривають. Про це порталу «Українська енергетика» повідомив голова координаційної ради ДП «Національний проект «LNG-термінал»» Сергій Євтушенко.

«З Туреччиною ми постійно ведемо діалог. Зараз ми з'ясовуємо технічні деталі і сподіваємося, що найближчим часом досягнемо компромісу, який влаштує обидві сторони», - підкреслив він. Пан Євтушенко також висловив надію, що сторони переговорів «однаково зрозуміють норми міжнародного права».

Нагадаємо, стандартна місткість одного танкера, на які орієнтоване ТЕО LNG-терміналу в порту «Південний», становить 150 тис. т скрапленого газу. Вважається, що для майбутнього термінала буде більш ніж достатньо 8 танкерів щомісяця, щоб завантажити його на повну потужність.

Як повідомляла «Україна Комунальна», за словами Віце-прем'єр-міністра Юрія Бойко, вже у наступному році Україна отримає LNG-термінал для прийому зрідженого газу. Наразі ж проект знаходиться на технічній стадії, яка повинна завершитися у найближчі місяці, а потім відбудеться перехід до комерційної фази та переговорів з партнерами.

Слід зазначити, що наступного тижня до Одеського порту прибудуть фахівці американської компанії Excelerate Energy, для того щоб вивчити можливість розміщення плавучої платформи LNG-терміналу. Технічний звіт щодо цього питання буде опубліковано до 10 липня. Втім, у Держінвестпроекті розраховують, що плавучу платформу американці доставлять під Одесу вже до кінця наступного року. Наземну ж частину планують побудувати до 2018 року.

 
Коментарі (0)