ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїна намітила шляхи до газової безпеки

Україна намітила шляхи до газової безпеки

Експерти вбачають незалежність та безпеку українського газового сектору у інтеграції ринку енергоносіїв до європейських нормативів. До того ж, на їхню думку, варто перенести точку продажу російського газу на східний кордон.

Ключовим інструментом досягнення незалежності та безпеки газового сектора України є інтеграція українського ринку енергоносіїв до європейських стандартів. Про це заявив Надзвичайний і Повноважний посол України, президент Грант Торнтон Україна Олександр Чалий, - повідомляє «ГолосUA».

«Якщо ми хочемо, щоб у нас працював газовий сектор більш ефективно, потрібно зробити український ринок більш ліберальним і прозориv. Перейти на єдину оптову ціну на цьому ринку, зробити систему субсидування населення європейського типу. Потрібно зробити так, щоб кожна компанія, яка видобуває газ, могла мати вільний доступ до його транспортування», - зазначив він.

У свою чергу, на думку екс-Міністра палива та енергетики України Сергія Єрмілова, потрібно перенести точку продажу російського газу на східний кордон.

Читайте також: Україна проходить випробування газом

«Сьогодні «Газпром» використовує як завгодно цю мережу і продає газ Чехії, Словаччини, Угорщини, Німеччини. Україна не існує на карті «Газпрому» як партнер. А щоб повернути мережу треба залучити європейські компанії, які будуть зацікавлені змінами в контрактах точок закупівлі природного газу», - заявив експерт.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, 17 червня стався вибух на стратегічному газопроводі «Уренгой-Помари-Ужгород». Висота полум'я сягала 50-100 м, радіус займання - 200-300 м, дія високих температур - до 1 км. Це поставило під сумнів надійність української ГТС.

 
Коментарі (0)