ГоловнаПублікаціїГазопостачанняУкраїна не боїться «газового» тиску

Україна не боїться «газового» тиску

Росія звинуватила Україну у зриві нового опалювального сезону та погрожує передоплатою або ж взагалі призупиненням газопостачання. Як на це відреагував Київ та європейська спільнота? - читайте у щотижневому огляді новин від «України Комунальної».

Опісля тристоронньої зустрічі щодо газових питань, яка відбулася минулими вихідними у Варшаві, російська сторона не послабила свій тиск на Україну. Окрім вже традиційних вимог і погроз, «Газпром» висловив стурбованість тим, що Україна не гарантує закачування «блакитного» палива в свої сховища до майбутньої зими, а отже, ставить під загрозу транзит газу по своїй території.

За словами Міністра енергетики РФ Олександра Новака, для підготовки до зими в українські ПСГ треба закачати приблизно 12 млрд куб м. Саме цей об'єм необхідний для надійного і безперебійного проходження осінньо-зимового періоду та поставок в європейські країни. Наразі його немає.

«Що стосується перспективи поставок газу транзитом в наступні періоди, російською стороною була висловлена стурбованість, яка була підтверджена нашими європейськими колегами, що складається важка ситуація, пов'язана з можливістю обмежень на кордоні Україна - європейські країни поставок газу через несплату за російський газ і можливих обмежень щодо постачання газу в Україну, що може призвести до несанкціонованого відбору газу українською стороною», - сказав Міністр.

Ці слова пана Новака можна розцінити дуже по-різному: з одного боку, ніби Росія переймається за теплу європейську зиму, а з іншого - поряд з Україною саме від неї і залежить ця тепла зима.

У той же час зауважимо, «Нафтогаз» у квітні ц.р. подвоїв порівняно з квітнем 2013 року імпорт природного газу, близько 99% якого припадає на російське паливо, - до 2,6 млрд куб. м.

У компанії зазначають, що збільшення обсягів надходження в Україну пов'язане з початком сезону закачування природного газу в підземні сховища, де станом на 5 травня ц.р. вже знаходиться близько 9 млрд куб.м.

Також примітно, що за період з початку відновлення поставок газу в Україну через територію Польщі з 15 квітня і до кінця минулого місяця німецька RWE поставила українському «Нафтогазу» 60,1 млн кубометрів «блакитного» палива.

Читайте також: Перед Україною розіграли дружбу та «газове» злодійство

Однак, наприкінці тижня російські «перестороги» стали реальністю. «Нафтогаз» не сплатив у належний строк (до 7 травня включно) квітневі поставки «блакитного» палива.

За словами офіційного представника «Газпрому» Сергія Купріянова, прострочений борг України за російський газ збільшився до 3,5 млрд дол.

При цьому зауважимо, раніше у Росії заявляли, що якщо Україна не погасить заборгованість вчасно, то вже 16 травня російський монополіст виставить рахунок на передоплату за червневий газ, який українська сторона повинна буде погасити до кінця поточного місяця. Фактично «Газпром» буде мати можливість обмежити обсяг поставок газу в Україну.

У свою чергу Україна не визнає рахунок, виставлений РФ за квітневі поставки газу з ціною близько 480 дол. за тис. куб. м, однак готова повністю розрахуватися з «Газпромом» у разі підписання угоди про збереження ціни в розмірі 268,5 дол. за тис. куб. м на квітень і наступні періоди.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан також заявив, що Україна не здійснюватиме попередню оплату російського газу при виставленій російським «Газпромом» ціні близько 480 доларів за тисячу кубометрів.

Окрім того, країни «Великої сімки» визвалися на допомогу. Вони мають намір посприяти Україні та іншим європейським країнам збільшити обсяги видобутку нафти і газу, а також виробництво альтернативних видів енергоносіїв.

Втім, цього тижня європейську допомогу Україна відчула не лише на словах. Міжнародний валютний фонд виділив Києву перший транш у сумі 3,19 млрд дол. у рамках дворічної кредитної програми stand-by, яку затвердила виконавча рада МВФ наприкінці квітня. Зауважимо, основна її мета підтримка економічної програми української влади щодо відновлення макроекономічної стабільності та економічного зростання.

Раніше зазначалося, що частина з цього траншу може піти на сплату заборгованості за російський газ.

До речі, в МВФ переконані, що Київ все ж буде отримувати газ за середньоєвропейською ціною - 380 дол. за тисячу кубометрів. Такі ціни закладені в програму кредитування країни.

Прогноз пояснюють перспективою повернення знижки у 100 дол. за харківськими угодами. Москва знижку скасувала з квітня і повертати не збирається, але Міністерство економіки РФ також очікує зниження вартості газу для України вже в 2015 році на чверть, до 350 дол. за тисячу кубометрів.

 
Коментарі (0)