ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїна не повинна дарувати Донбасу газ

Україна не повинна дарувати Донбасу газ

Україна купує газ за досить високою ринковою ціною у Росії і повинна його безкоштовно постачати на ті території, про які так «піклується» Російська Федерація. Це некоректно, і тому, Росії слід «вибивати» кошти з «ДНР» та «ЛНР» окремо.

Непідконтрольні Києву території Донецької і Луганської областей повинні окремо розраховуватися з Росією за «блакитне» паливо.  Адже, ситуація, що склалася, нагадує приклад Придністров'я, де газ споживають у самопроголошеній республіці, а рахунок виставляється Молдові. Таку думку висловив очільник НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв в інтерв’ю одному з інформаційних агентств, передає прес-служба НАКу.

«Ці території (підконтрольні «ДНР», «ЛНР», – ред.) нині перебувають під контролем, говорячи політично коректно, озброєних людей. Вони нам не платять гроші, хоча ми постачаємо газ на ці території. І «Нафтогаз», і Україна опиняється через це в ситуації, коли ми купуємо газ за досить високою ринковою ціною (ми навіть вважаємо, що вона вища ринкової) у Росії і повинні його безкоштовно передавати на ті території, про які так «піклується» Російська Федерація. Це дуже схоже на приклад Придністров'я - газ споживають у самопроголошеній республіці, а рахунок виставляється Молдові. Ми вважаємо, що така ситуація є щонайменше некоректною. І вона вимагає пошуку якогось рішення. Поки що «Нафтогаз» і досі постачає на Донбас газ. Технічно це не викликає у нас жодних проблем. Ми говоримо радше про питання фінансових розрахунків. Якщо Російська Федерація каже нам, що Україна або «Нафтогаз» як компанія зобов'язані платити за рахунками, ми вважаємо, що такий же підхід треба застосувати і до територій, які знаходяться не під нашим контролем», – сказав пан Коболєв.
 
 
Відповідаючи на питання, як люди на сході України проведуть зиму, пан Коболєв сказав: «Швидше слід дбати не про газопостачання, а про фінансування газопостачання. Але це більше питання до наших російських колег, на що вони готові».
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», Кабінет Міністрів зобов'язав великих споживачів природного газу купувати його виключно у НАК «Нафтогаз України». Відповідні вказівки опубліковані в постанові КМУ №596.
 
Коментарі (0)