ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїна не подолає газову залежність від Росії

Україна не подолає газову залежність від Росії

Україні не вдасться повністю відмовитися від російського палива. Експерти не вірять у те, що реверсні постачання газу з країн ЄС та підвищення енергоефективності подолають енергозалежність Києва від Москви.

Реверсні поставки блакитного палива з європейських країн дещо скоротять, але не ліквідують повністю газову залежність України від Росії. Такої думки дотримується голова правління Європейсько-українського енергетичного агентства Вольфрам Ребок, повідомляє УНН.

«Оскільки споживання газу в Україні настільки високе, то навіть реверсні поставки з Польщі, Угорщини чи Словаччини, а також підвищення енергоефективності, не допоможуть зробити Україну повністю незалежною від поставок газу з Росії», - упевнений експерт. Він підкреслив, що Україна ще тривалий час матиме необхідність проводити переговори з «Газпромом» щодо ціни на газ.

«Раніше Україна була «наркозалежна» від поставок російського газу, оскільки платила доволі низьку ціну за нього. А тепер у вас вона (вартість газу - ред.) доволі висока. І одразу цю залежність дуже важко скасувати. Очевидно, що треба проводити переговори»,- зазначив пан Ребок.

Читайте також: «Газпром» дав добро на реверс газу зі Словаччини

Нагадаємо, з 20 травня Україна збільшила обсяги реверсних поставок газу через Угорщину.

Реверсні поставки «блакитного» палива зі Словаччини можуть початися з 1 вересня 2014 року.

Вже з червня Україну можуть перевести на передоплату за поставки російського газу, якщо вона, хоча б частково, не погасить заборгованість.

Зауважимо, російська сторона говорить про борг у 3,5 мільярда доларів.

З 1 квітня ціна на російський газ для України зросла з 268,5 долара до 485 доларів за тисячу кубометрів.

 
Коментарі (1)
Sergiy
30 Травня 2014 p. 08:40
Ситуація надзвичайна ,отже і заходи мають бути надзвичайні!1. Як мінімун норма по опаленню не 18 а 16 градусів. 2.Стимулювання справжнє, а не на словах енергоефективних заходів у споживача(ЕСКО).