ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїна не стимулюватиме власний газовидобуток

Україна не стимулюватиме власний газовидобуток

Попри дефіцит «блакитного» палива в українських сховках, найближчим часом уряд не має наміру стимулювати видобуток власного газу. Стверджують - пільги на видобуток з нових свердловин і так в дії.

Міністерство фінансів поки не розглядає додаткові механізми стимулювання збільшення видобутку власного газу в Україні в умовах припинення поставок палива з Росії. Про це заявив заступник Міністра фінансів Денис Фудашкін, - повідомляє «УНІАН».

За його словами, Податковим кодексом передбачена одна з пільг - понижуючий коефіцієнт 0,55% на видобування газу з нових свердловин, який діє протягом 2 років.

«Пільги на видобуток з нових свердловин - імперативна норма Податкового кодексу і не потребує додаткового контролю. Вона вже працює і не вимагає додаткової роботи з нею Кабінету Міністрів», - зазначив пан Фудашкін.

Разом з тим, раніше приватні газовидобувні компанії підкреслювали, що сьогодні не можуть скористатися пільгою на видобування газу з нових свердловин, так як механізм її застосування не прописаний в підзаконних актах.

Читайте також: Держава втратила мільйони через незаконний газовидобуток

Нагадаємо, створення стимулів для нарощування видобутку урядом було задекларовано як компенсацію збільшення фіскального навантаження на видобувні компанії, яке виникло в серпні 2014 року. Тоді податок не надра був збільшений з 28 до 55%. Після підвищення податку ряд видобувних компаній говорили про те, що будуть змушені скоротити свої інвестиційні програми і в перспективі скоротити обсяги видобутку газу. Так, компанія JKX Oil&Gas оцінила збитки від нововведення в 10 млн дол. або чверть свого бюджету програми капітальних вкладень в Україні на 2014 рік. В Smart Energy плани реінвестування зменшили більш ніж у п'ять разів, до 10 млн дол.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, за даними Держстату, впродовж січня-серпня поточного року Україна збільшила власний видобуток газу. Зокрема, він зріс майже на 2% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

 
Коментарі (0)