ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїна отримала газову розстрочку

Україна отримала газову розстрочку

В уряді запевняють, компроміс між Росією і Україною в питанні оплати за російський газ і його подальших закупівель досягнуто. Борг у розмірі 1,3 млрд дол. реструктуризують.

Україна і Росія прийшли до компромісу в питанні оплати за російський газ та його закупівлі НАК «Нафтогаз України». Про це заявив Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, пише «Інтерфакс Україна».

«Газ поставляється, питання з фінансуванням і оплатами знято», - повідомив Едуард Ставицький.

За словами Міністра, сторонам вдалося відійти «від тих формальностей, які з'явилися в середині жовтня і на початку жовтня». Обсяг поновлених закупівель становить від 45 до 90 млн. кубів на добу, зокрема, мова йде про графік, розрахований на поточний опалювальний сезон.

«В результаті досягнуті компромісні рішення, які дозволять Україні своєчасно оплачувати за новим графіком, підписаним за природні ресурси, які ми отримуємо, і в той самий час, задовольнити потреби всіх наших партнерів - в частині постачальника природного газу («Газпром») і в частині транзиту в Європу. Ми досягли повного компромісу», - сказав він.

Нагадаємо, 8 листопада «Нафтогаз» припинив закупівлю газу у «Газпрому». Українська сторона заявила про наміри припинити закупівлі російського газу до кінця року, розраховуючи на паливо з власних ПСГ.

Проте, як повідомляла «Україна Комунальна», вже 15 листопада голова правління ВАТ «Газпром» Олексій Міллер виступив з заявою про те, що українські партнери припинили відбір газу з підземних сховищ і відновили закупівлю російського газу у відповідності з чинним контрактом. «Газпром» висловив готовність йти на зустріч, зокрема, надати Україні нову розстрочку виплати $1,3-мільярдного боргу за газ.

 
Коментарі (0)