ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїна піде в суд опісля сплати газових боргів

Україна піде в суд опісля сплати газових боргів

Україна подаватиме до Стокгольмського арбітражу лише опісля погашення поточної заборгованості до квітня місяця приблизно в 2,2 млрд дол.

Україна звернеться з позовом до Стокгольмського арбітражу щодо ціни на російський газ лише після погашення поточної заборгованості в приблизно 2,2 млрд доларів. Такий перебіг подій прогнозує президент Центру глобальних досліджень «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар, - повідомляє «ГолосUA».

Зокрема, за його словами, Україна не може звернутися з позовом до Стокгольмського арбітражу щодо ціни на газ в газових контрактах від 2009 року до того моменту, поки не буде погашена поточна заборгованість «Нафтогазу» перед «Газпромом» (2,2 млрд доларів), проте цю заборгованість не слід плутати з пропонованим Росією боргом за недобір газу (11,4 млрд доларів).

«Невідповідна ринковим реаліям базова ціна у контрактній формулі і, відповідно, завищена ціна на газ приводить до періодичного виникнення ефекту заборгованості. Просто ми повинні розрізняти дві речі: поточну заборгованість, яку ніхто не заперечує, і яка буде погашена зрештою; і ту «заборгованість», яку нам намагаються нав'язати щодо невиконання пункту «бери або плати», - зазначив експерт.

Пан Гончар також зауважив, що особливістю Стокгольмського арбітражу є те, що суд уважно бере до розгляду якраз ринкові реалії і, власне, середовище ринку, а не лише букву контракту.

«Тому в цьому разі, мені здається, що з погляду аналізу ринкового середовища, ринкових реалій, справа, що розглядається судом, буде важка, але виграшна. Однак перед тим, як йти до суду, Україна зобов'язана заплатити поточну заборгованість. І вона заплатить», - підсумував експерт.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Київ не визнає рахунок, виставлений РФ за квітневі поставки газу з ціною близько 480 до. за тис. кубометрів, однак готовий повністю розрахуватися з РФ у разі підписання угоди про збереження ціни в розмірі 268,5 дол. за тис. кубометрів на квітень і наступні періоди.

 
Коментарі (0)