ГоловнаФоторепортажАльтернативна енергетикаУкраїна «підкорює» відновлювальну енергетику

Україна «підкорює» відновлювальну енергетику

Приєднавшись до Європейського енергетичного співтовариства, Україна взяла на себе зобов'язання до 2020 року виробляти 11% електроенергії із відновлюваних джерел енергії. За словами експертів, сьогодні є привід говорити про виконання цих зобов'язань.

«Скінченність» традиційних джерел енергії - нафти, вугілля, газу - змушує світ завчасно шукати альтернативу серед поновлюваних джерел - вітру, сонця, води. Україна не виняток. Приєднавшись до Європейського енергетичного співтовариства, вона взяла на себе зобов'язання до 2020 року виробляти 11% електроенергії із відновлюваних джерел енергії. Станом на 2012 рік, відновлювані джерела енергії становили лише 2% від енергоспоживання у країні. Втім, сьогодні, за словами експертів, є привід говорити про виконання відповідних зобов’язань. 

«За останні три роки в Україні за рахунок прийнятих рішень на законодавчому рівні, які сьогодні актуалізовані законопроектом №2010-д, в частині зменшення тарифів на «зелену» енергію, проекти відновлювальної енергетики активно розвивались. За підсумками 2014 року електростанціями вітро-, геліо- та на біомасі в Україні вироблено 1,7 млрд кВт/годин., ще 9 млрд кВт/годин. забезпечили гідроелектростанції (ГЕС та ГАЕС), що разом складає близько 11,8% виробництва електроенергії в Україні» - зокрема наголосив Міністр палива і енергетики (2005-2006 рр.) Іван Плачков під час виїзного засідання Всеукраїнської енергетичної асамблеї.
 
Прикладами позитивної реалізації проектів з відновлювальної енергетики останніх років цілком можуть бути сонячна електростанція «Токмак Солар Енерджі» та вітряна електростанція «Ботієвська ВЕС» (Запорізька область), на території яких нещодавно побувала і «Україна Комунальна».
 
Сонячна електростанція «Токмак Солар Енерджі» загальною потужністю 10МВт була введена в експлуатацію у 2012 році в селі Новому Токмакського району Запорізької області на території площею у 32 га і стала однією з перших сонячних електростанцій в Україні.
 
 
Тут використовуються дві технології сонячних модулів: тонкоплівкові та полікристалічні. Особливістю сонячної електростанції - є використання технології сонячного трекеру, системи стеження за сонцем.
 
 
За даними підприємства, впродовж 5 місяців 2015 року виробництво електроенергії станцією склало близько 6 млн кВт/год. За 4 роки існування нею згенеровано: 21,368 ГВт. 
 
Ботієвська вітряна електростанція – вважається найпотужнішою вітроелектростанцією в Україні і входить до Топ-5 найбільших ВЕС Центральної та Східної Європи.
 
 
Реалізація цього проекту почалася в 2011 році поблизу села Приморський Посад Приазовського району Запорізької області. Введення в роботу вітротурбін першої черги потужністю 90МВт було завершено у 2012-му. Монтаж вітроустановок другого етапу будівництва станції стартував у 2013 році. У 2014-му було завершено запуск 35 вітроустановок другої черги сумарною потужністю 105МВТ.
 
 
За інформацією підприємства, станція може виробляти близько 600 млн кВт/год екологічно чистої електроенергії щорічно. Екологічний ефект роботи виражений у щорічному скороченні викидів в атмосферу в еквіваленті 730 тис. тонн СО2.
 
Анастасія Люк

 

 
Коментарі (0)