ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаУкраїна переймає досвід енергонезалежних міст Німеччини

Україна переймає досвід енергонезалежних міст Німеччини

В Держенергоефективності оцінили модель енергонезалежного німецького міста, що на 100% перейшло на відновлювані джерела енергії та стало енергонезалежним.

В Держенергоефективності оцінили модель енергонезалежного німецького міста, що на 100% перейшло на відновлювані джерела енергії та стало енергонезалежним.

На сьогодні у селищі Фельдхайм, що на 100% перейшло на відновлювані джерела енергії , зусиллями компанії-інвестора «Energiequelle GmbH», сільськогосподарського кооперативу «Feldheim e.G.», муніципалітету міста Троєнбрітцен та жителів Фельдхайму впроваджено цілий комплекс об’єктів на «чистих» джерелах енергії.

Один з таких «зелених» об’єктів, що вражає своїми масштабами, - це вітроелектростанція потужністю 123 МВт. Станція з 55 вітроустановками виробляє 250 млн кВт*год електроенергії у рік.

Електроенергію також генерує сонячна електростанція. Її потужність – 2,25 МВт. Майже тисяча сонячних модулів виробляє щорічно 2 748 МВт*год електроенергії, чого достатньо для 600 домогосподарств.

Для забезпечення сталої роботи мережі та підтримки її частоти встановлено навітьелектроакумулюючу станцію потужністю 10 МВт.

Також у селищі працює біогазова установка потужністю 526 кВт. У якості біомаси використовуються відходи тваринництва, силос кукурудзи та інших злакових культур. У результаті така установка забезпечує мешканців селища як тепловою, так і електричною енергією.

На додачу до біогазової станції є ще й твердопаливна котельня на деревній трісці. Вона працює в основному взимку, як додаткове джерело тепла. Завдяки цьому домогосподарства мають цілодобове гаряче водопостачання та опалення.

Більше того, інвестор, місцева влада та мешканці подбали не лише про встановлення «зелених» об’єктів, а й формування власних тепло- та електромереж.

Як відзначив пан Капперт, представник громади селища, цей проект повного переходу на відновлювані джерела енергії став можливим лише завдяки об’єднанню зусиль інвестора, муніципалітету та жителів. «В основі нашої співпраці була одностайність. Активними співучасниками проекту стали власне мешканці селища», - додав пан Капперт.

Задоволення реалізованим проектом висловив і представник компанії «Energiequelle GmbH»Міхаель Рашенман. Компанія відома численними встановленими вітроустановками у Німеччині та Франції, сонячними станціями в Іспанії.

У свою чергу, Голова Держенергоефективності Сергій Савчук запросив представників компанії реалізовувати проекти в Україні, де впродовж останніх кількох років удосконалено законодавче поле, створено сприятливі інвестиційні умови та наявний величезний ресурсний потенціал.

Сергій Савчук також провів переговори з Міхаелем Кнапе, мером міста Троєнбрітцен, до складу якого входить Фельдхайм, та запросив його презентувати досвід енергонезалежного Фельдхайму наIX Міжнародному інвестиційному бізнес-форумі «Відновлювана енергетика та енергоефективність у промисловості», що організовує Держенергоефективності 23 листопада цього року у Києві.

Нагадаємо, 12 жовтня у Німеччині українська делегація на чолі з Головою Держенергоефективності Сергієм Савчуком відвідала німецьке селище Фельдхайм, що на 100% перейшло на відновлювані джерела енергії та стало енергонезалежним.

 

 
Коментарі (0)