ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїна «переоцінила» важливість своєї ГТС для Європи

Україна «переоцінила» важливість своєї ГТС для Європи

У «Нафтогазі» заявили, що Європа не вважає Україну основною частиною своєї газотранспортної інфраструктури. В Євросоюзі її розглядають лише як країну, яка забезпечує транзит російського палива.

Європа поки не розглядає Україну як основну частину своєї газотранспортної інфраструктури. Про це в ході конференції заявив радник голови НАК «Нафтогаз України» Сергій Алексєєнко, передає «РБК-Україна».

«На жаль, Європа поки не розглядає Україну як основну частину європейської транспортної газової інфраструктури. Європа досі дивиться на Україну як країну, яка забезпечує транзит російського газу... Україна – відсутня частина ланцюжка постачання газу з різних джерел і важлива складова енергетичного балансу країни. Україна за рахунок використання і розширення існуючої інфраструктури може розширити зону справедливих цін на газ для інших країн і споживачів», – заявив пан Алексєєнко.
 
За його словами, уряд і «Нафтогаз» вже запланували необхідні кроки, які дозволять розширити зону конкурентних цін на газ.
 
«Ті конкретні кроки, які заплановані урядом і «Нафтогазом», дозволять практично розширити зону конкурентних цін на газ для наших сусідів. «Нафтогаз» повинен і буде узгоджувати свої плани з розвитку інфраструктури, виходячи із значення як балансуючого і важливого ринку для створення ефективного ринку у Східній Європі», – додав пан Алексєєнко.
 
Примітно, Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин вважає, що Україна володіє унікальними можливостями для транспортування газу.
 
«Україна завжди буде важливою частиною європейської енергетики - ми знаходимося між найбільшим ринком і найбільшим постачальником енергоресурсів. Чим менше політики у сфері енергетики, тим менше проблем буде виникати у сфері європейської інтеграції», – сказав пан Демчишин.
 
 
Він також підкреслив, що Україна володіє унікальними можливостями транспортування газу, які найбільш ефективно забезпечують європейських споживачів, безвідносно до політичних заяв про можливість припинення транзиту.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», загальна сума претензій ВАТ «Газпром» до України за недобір газу становить 26,7 млрд дол.
 
Коментарі (0)