ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаУкраїна планує закупівлю білоруської електроенергії

Україна планує закупівлю білоруської електроенергії

Верховна Рада 18 вересня легалізувала можливість продажу електроенергії з Білорусі та Росії за двосторонніми договорами

Верховна Рада 18 вересня легалізувала можливість продажу електроенергії з Білорусі та Росії за двосторонніми договорами. Мета змін - знизити ціну на електроенергію для промисловості і демонополізувати український енергоринок.

До прийняття поправки в законі «Про електроенергію» «неєвропейське» електрику можна було продавати тільки на «дорогих» ринках: балансує і «на добу вперед». На відміну від е / е країн Енергетичного співтовариства, доступною і для більш дешевих угод сегмента двосторонніх договорів, поставки з яких укладається на більш тривалі терміни.

Законопроект №1084, який скасував обмеження, в парламент вніс голова енергетичного комітету Ради з енергетики і ЖКГ Андрій Герус. Він вважає, що цей захід повинен похитнути монопольне положення компанії ДТЕК в сегменті двосторонніх договорів.

На думку ж Геруса, ДТЕК займає на ринку двосторонніх договорів 70%, а в цілому він контролюється трьома компаніями теплової генерації - крім ДТЕК, на ньому торгують «Центренерго» і «Донбасенерго».

 

Тим часом, Герус на своїй сторінці в Facebook визнає, що відміна заборони на продаж білоруської електроенергії за двосторонніми договорами є тільки першим кроком на шляху до демонополізації енергоринку. Всього за два місяці з моменту запуску в липні відкритого ринку Україна закупила за кордоном 586 млн кВт-год електроенергії, при тому, що в серпні обсяг надійшла в країну е / е збільшився в порівнянні з липнем на 13,4%, повідомляє «Укренерго» . З Європи в серпні в Бурштинський енергоострів було направлено 161,7 млн ​​кВт-год. Одночасно з цим поставки з Білорусі склали 146,6 млн кВт-год.

Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич в цілому позитивно оцінює рішення по відкриттю сегмента двосторонніх договорів для Білорусі.

«Це, звичайно, не вигідно компаніям теплової генерації, але якщо є ринок, то на якій підставі хтось із гравців повинен бути дискримінований і не мати доступу до одного з його сегментів?», - прокоментував він UBR.ua. Спеціаліст висловив думку, що здійснення поставок за двосторонніми договорами з Білорусі буде залежати від запропонованої ціни - якщо на зовнішньому ринку вона виявиться нижче, ніж в Україні, то тоді можливий і попит.

Однак, як вважає Марунич, найближчим часом Білорусь не зможе вплинути на український енергоринок з тієї причини, що для неї електрику також є дефіцитом.

«Широкомасштабний імпорт з Білорусі нам не загрожує, поки там не буде добудована Білоруська атомна електростанція. Після цього вони стануть великим регіональним гравцем з надлишком електроенергії. Але до введення в експлуатацію БелАЕС залишається ще близько року », - додав експерт.

Більш того, додає директор спеціальних проектів Науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, якщо план синхронізації Об'єднаної енергетичної системи України і енергетичної системи континентальної Європи буде реалізований, то через 3 роки будь-які фізичні перетоки електричної енергії, як з боку Росії, так і з боку Білорусі, будуть неможливі.

 

 
Коментарі (0)