ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїна планує запропонувати вільні потужності ПСГ для зберігання газу європейськими компаніями

Україна планує запропонувати вільні потужності ПСГ для зберігання газу європейськими компаніями

Україна може використати потенціал своїх підземних сховищ газу та запропонувати вільні потужності для зберігання газу європейськими компаніями
Україна може використати потенціал своїх підземних сховищ газу та запропонувати вільні потужності для зберігання газу європейськими компаніями, про це розповіла  пресслужба НАК “Нафтогаз України”.
 
“Минулого місяця в Європі розпочався сезон закачки газу. Враховуючи рекордно великі залишки газу в європейських сховищах, вже в серпні ЄС може зіштовхнутися з нестачею вільних потужностей для зберігання газу. Україна може використати потенціал своїх ПСГ і запропонувати вільні потужності для зберігання газу європейськими компаніями. ПСГ мають понад 14 млрд куб. м вільних потужностей, частину яких можна „здати в оренду“ європейським трейдерам”, — говориться у повідомлені.
 
Водночас зазначається, що для цього європейці мають бути вмотивовані транзитувати газ до українських сховищ, тобто “тарифи і умови співпраці повинні бути привабливими та простими”.
 
На думку авторів звіту Oxford Energy, Укртрансгаз та Оператор ГТС України мають заохочувати європейських трейдерів зберігати газ в українських ПСГ, пропонуючи нижчі тарифи на транспортування і можливість зберігати газ у режимі “митного складу”, тобто без розмитнення.
 
До того ж, для збільшення газових потоків з Європи до України на західному українському кордоні створюють точки для проведення операцій віртуального реверсу.
 
Автори звіту вважають, що ці зміни можуть суттєво збільшити обсяги європейського газу в українських ПСГ влітку 2020 року, що не лише допоможе розв'язувати проблему перенасичення ринку в Європі, а й прискорить інтеграцію українського та європейського газових ринків.
 
“За оцінками британських дослідників, європейські трейдери, ймовірно, закачають в українські газосховища до кінця літа 5-6 млрд куб. м. Хоча, можливо, цей обсяг сягне 10 млрд куб. м газу”, — зазначили в компанії.
 

Водночас повідомляється, що в листопаді минулого року внесено зміни до постанов КМУ, а отже тепер навіть для зберігання газу в режимі “митного складу” необхідно надати митним органам “фінансову гарантію” — щонайменше 20% митної вартості розміщуваного газу. 

 
Коментарі (0)