ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГУкраїна платитиме за газ по своїй ціні

Україна платитиме за газ по своїй ціні

Україна продовжить розраховувати ціну на газ за формулою, встановленою «харківськими домовленостями». У Міненерго стверджують, що офіційно в ці угоди зміни не вносилися.

Україна продовжить розраховувати ціну російського газу за формулою, встановленою «харківськими домовленостями». Про це заявив Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан, - повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Сьогодні ратифіковані «харківські угоди», де визначена така знижка. Жодних кроків, щоб змінити ці угоди на офіційному рівні не робилося, тільки заяви», - сказав Міністр.

Така ж угода з «Газпромом» і  на транзит газу.

«Якщо з нашого боку будуть підстави, то ми, звичайно, будемо ставити питання (про підвищення ставки на транзит - ред.). Але це питання має вирішуватися двома підписами», - зазначив Юрій Продан.

При цьому він допустив, що російська сторона може піти на кроки, як це було і раніше, які суперечать законодавству, наприклад, не враховувати знижку».

«Однак ми будемо розраховуватися за тією формулою, яка адекватна і враховує знижку», - сказав він.

Юрій Продан додав, що коефіцієнт, який дозволяв знизити ціну до 260 дол. за тисячу кубометрів, не діє, тому «автоматично вступає в силу формула, передбачена контрактом, і ми будемо розраховуватися з РФ тільки за цією ціною».

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, втрату знижок на російський газ відчує не лише Україна, але і Євросоюз. Зарубіжні експерти стверджують, що якщо Україна буде закуповувати газ за високою ціною, автоматично підвищиться вартість і на транзит російських енергоносіїв в країни ЄС.

 
Коментарі (0)