ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїна почне платити за російський газ

Україна почне платити за російський газ

Прем’єр доручив розпочати процедуру оплати російського газу. Україна розрахується як за раніше отримане паливо, так і за додаткові закачки природного газу.

Міністерство фінансів, Національний банк і НАК «Нафтогаз України» розпочнуть оплату російського газу. Відповідне доручення дав Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк у ході засідання антикризового енергетичного штабу.

«Доручаю Міністерству фінансів, Нацбанку і «Нафтогазу України» відповідно до підписаного тристороннього протоколу між Україною, ЄС і нашими сусідами розпочати процедуру фінансової оплати в рамках даного протоколу. Як для оплати отриманого газу, так і здійснення оплати для додаткової закачки природного газу до кінця року», - сказав пан Яценюк.
 
Нагадаємо, газові перемовини між Україною, Росією та ЄС, які тягнулися  місяцями, нарешті досягли логічного завершення. Сторони перемовин підписали «зимовий» газовий пакет.
 
У тристоронньому протоколі передбачена для «Нафтогазу» сплата 3,1 млрд дол. в рамках затвердженого графіка платежів означає повну оплату несплачених рахунків (розрахунок базується на ціні палива 268,5 дол. за тис. куб. м).
 
«Для «Газпрому» сплата 3,1 млрд дол. у рамках затвердженого графіка платежів означає часткову оплату рахунків «Нафтогазом» за поставлений газ у листопаді і грудні 2013 року і в квітні, травні, червні 2014 року відповідно до контракту (розрахунок базується на умовах контракту)», - йдеться у протоколі.
 
Крім того, в протоколі знову наголошується, що борг має бути сплачений двома траншами до кінця року і факт його оплати є умовою поставок нових обсягів газу, які будуть оплачені на умовах попередньої оплати і без використання принципу «бери або плати».
 
«Вперше в історії ми підписали зобов'язуючий тристоронній протокол. Ми впевнені, що підпис Єврокомісії під цим протоколом буде гарантією його виконання», - сказав Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», Прем’єр пообіцяв посприяти притягненню до кримінальної відповідальності чиновників, які допустять віялових відключень енергосистеми через закінчення запасів вугілля на станціях.
 
Коментарі (0)