ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїна поквитається з газовими боргами

Україна поквитається з газовими боргами

Український уряд не тікає від оплати за російський газ. За словами посадовців, Київ може погасити заборгованість трішки більше ніж за тиждень.

Український уряд запевняє, що Київ протягом 10 днів готовий сплатити газові борги, якщо Москва повернеться до старої ціни. Зокрема, про це заявив Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, - повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Ми направили офіційну пропозицію «Газпрому», в якій вказали, що якщо Росія продовжить ціну, яка була раніше - 268 доларів, Україна за 10 днів терміново погасить газові борги, але спочатку ми повинні підписати угоду», - заявив він.

У свою чергу Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу висловив надію, що питання буде вирішено до кінця травня в рамках тристоронніх переговорів.

«Ми чекаємо дати і намагаємося організувати тристоронню зустріч, і ми сподіваємося, що досягнемо прогресу до кінця травня. Ніхто не зацікавлений в тому, щоб розвивати цю ситуацію. Росія не повинна грати ігри в енергетику», - сказав він.

Читайте також: Росія увімкнула Україні «газовий» таймер

Крім того пан Баррозу наголосив, що ЄС зацікавлений мати конструктивні стосунки з обома сторонами, що буде «виграшною для всіх ситуацією».

Зазначимо, вчора «Газпром» офіційно повідомив «Нафтогаз» про перехід на авансову систему платежів і виставив попередній рахунок за червень. Україна повинна сплатити 1,6 млрд дол. до 2 червня - виходячи з ціни в 486,5 дол. за тисячу кубометрів.

Зі слів Міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського, Росія і Україна повинні домовитися щодо ціни на газ, в іншому випадку країнам ЄС може не вистачити «блакитного» палива взимку, а це в свою чергу негативно позначиться на репутації «Газпрому».

 
Коментарі (0)