ГоловнаПублікаціїГазопостачанняУкраїна помстилася Росії за завищену ціну на газ дорогим транзитом

Україна помстилася Росії за завищену ціну на газ дорогим транзитом

Перехідний тиждень з року 2015-го в рік 2016 ознаменувався підбиттям підсумків, особливо, що стосується «газового» питання між Україною та РФ та ціни на «блакитне» паливо для Києва. Детальніше – у щотижневому огляді новин від «У.К.».
Минули ще сім днів, які плавно «перекочували» з 2015-го у 2016 рік. Тиждень видався важким та насиченим, адже ознаменувався підбиттям підсумків щодо «газового» питання між Україною та Росією.
 
Так, на початку тижня Москва заявила, що ціна на газ для України у І кварталі 2016-го становитиме близько 230 дол за 1 тис. куб, при чому це ціна вже зі знижкою. Про це заявив Міністр енергетики РФ Олександр Новак.
 
«Ціна формується відповідно до контракту, за формулою, і тут ніяких змін не відбувається. За формулою там порядку 230 складається», - заявив чиновник.
 
Втім, відповідно до постанови уряду РФ №1494 від 30 грудня 2015 року, знижка до ціни на природний газ складе 17,77 долара, а сама ціна - 212,23 долара за 1 тисячу кубометрів «блакитного» палива. 
 
Документом визначено формулу, згідно з якою обчислюватиметься розмір мита при поставках газу в Україну до 31 березня включно.
 
В той час, як вітчизняна газопостачальні компанія заявляла, що купуватиме російське «блакитне» паливо лише за умови, якщо ціна складатиме менше 200 дол за тис. кубометрів.
 
Поміж тим, пан Новак заявив, що Росія передумала відмовлятися від транзиту природного газу до країн Європи через територію України.
 
Втім, російський чиновник одразу додав, що здійснювати транзит «блакитного» палива на невигідних умовах теж не буде.
 
 
«Час покаже. Переговори будуть проводитися ближче до кінця контракту. Росія на невигідних умовах не буде укладати контракт», - заявив він.
 
Однак, незважаючи на те, що йде робота над альтернативними маршрутами транспортування газу, в тому числі над «Північним потоком-2», але «це не говорить про те, що ми повністю відійдемо від транзиту через Україну».
 
Проте, Київ відреагував на відмову Москви йти на компроміс, та підвищив ставки транзиту для «блакитного» паливо «Газпрому», яке транспортується в Європу. 
 
Так, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг встановила нову систему ціноутворення на транспортування і транзит газу, підвищивши вартість транзиту для Росії на 25-35%. Нововведення уже повинні запрацювати. 
 
Зокрема, НКРЕКП встановила тарифи на транспортування природного газу магістральними трубопроводами «Укртрансгазу» по системі «вхід/вихід», як це передбачено європейською практикою.
 
Для всіх точок «входу» в газотранспортну систему України регулятор встановив тариф на рівні 12,47 дол за тис. куб. м. Для точок «виходу» тарифи коливаються від 16,74 дол до 32,16 дол. тис. куб. м.
 
«Україна нарешті радикально підняла «Газпрому» ставку транзиту (у повній відповідності з європейськими принципами) і що багаторічні зусилля «Газпрому» з обходу України знайшли гідну відповідь? Це такий передноворічний натяк», — повідомив директор з розвитку бізнесу НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.
 
Анастасія Войтко

 

 
Коментарі (0)