ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїна позбавляється від газової залежності

Україна позбавляється від газової залежності

В Україні простежується тенденція зменшення споживання природного газу. Зокрема, це пов’язано із поступовим переходом підприємств на альтернативні види палива.

Споживання природного газу за перше півріччя поточного року Україна скоротила до 28,5 млрд куб. м. Імпорт газу скоротився до 10,2 млрд кубометрів, тобто на 35,3%. Транзит газу територією України скоротився на 11,3% до 39, 5 млрд куб. м. Такі дані оприлюднило Міністерство енергетики та вугільної промисловості на офіційному сайті.

Як пише видання «Коммерсантъ Украина», споживання природного газу в I півріччі вдалося знизити на 7,8% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Більше третини цього обсягу було зекономлено завдяки переходу підприємств на вугілля. А в іншому це можна пояснити тимчасовими об'єктивними причинами: падінням темпів промислового виробництва, теплою зимою і зниженням витрати технологічного газу, викликаним скороченням транзиту.

Співрозмовник видання в міністерстві повідомив, що 36% від загального обсягу скорочення забезпечив перехід підприємств на вугілля, 30% - стагнація промисловості, ще 27% - відносно тепла зима і 7% - зниження витрати газу на його транзит. Падіння промислового виробництва в I півріччі склало 5,3%.

Так, зниження споживання газу промисловими підприємствами частково пояснюється проектами з переходу на вугілля, які здійснювалися в минулому і цьому році. У листопаді 2012 року були зупинені мартенівські печі на трубному заводі «Інтерпайп НТЗ», а виробництво заготовки перемістилося на «Дніпросталь»,, що працює на електроенергії. Тоді директор компанії Олександр Киричко заявив, що після введення сталеплавильного комплексу «Інтерпайп», скоротить споживання газу на 250 млн кубометрів на рік.

Група «Метінвест» в минулому році запустила установку пиловугільного вдування на Маріупольському меткомбінаті ім. Ілліча і почала її будівництво на Єнакіївському метзаводі. За словами гендиректора СКМ Олега Попова, після будівництва установок пиловугільного вдування доменні цехи українських комбінатів групи «Метінвес» будуть щорічно споживати до 1 млрд кубометрів природного газу замість 2,2 млрд кубометрів.

Дарницька ТЕЦ заявила про часткове переході на вугілля ще в лютому 2012 року, проте скоротила споживання газу лише на початку цього року. У Міненерго відзначають, що здійснюються проекти з переходу на біогаз та інші види альтернативного палива.

Падіння споживання газу в Україні спостерігається не перший рік. Торік його було використано на 4,5 млрд кубометрів (на 7,6%) менше, ніж у 2011 році.

Як повідомляла «Україна Комунальна», вітчизняний газовий монополіст з початку року збільшив видобуток власного газу і вже планує скорочення імпорту блакитного палива з Росії, втім, варто зауважити, що в цілому протягом літніх місяців імпорт російського газу в Україну збільшився.

 
Коментарі (0)