ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїна проігнорувала газ з Європи

Україна проігнорувала газ з Європи

Намагаючись позбутися енергетичної залежності з боку Росії, в уряді вже неодноразово заявляли про необхідність розробляти маршрути реверсної поставки газу з Європи. Однак, на цей раз Україна знехтувала черговою можливістю.

Українські чиновники не з'явилися в середу на підписання угоди, яка могла б відкрити маршрут транспортування природного газу на Україну через Словаччину. Про це пише The Wall Street Journal, посилаючись на власні джерела.

«Це викликає побоювання, що Київ відходить від угоди, переговори щодо якої ЄС брав участь протягом кількох місяців», - зазначає автор статті Лоранс Норман.

За повідомленнями трьох джерел, підписання меморандуму про взаєморозуміння між словацькою газотранспортною компанією Eustream і «Укртрансгазом», транспортним підрозділом «Нафтогазу», повинно було відбутися в середу в Братиславі.

«Українські партнери просто не з'явилися», - сказав високопоставлений представник словацької сторони. За його словами, українська компанія пізніше надіслала електронною поштою нову версію тексту меморандуму, хоча угода вже була готова до підписання, йдеться в статті.

Марлен Хольцнер, представниця енергетичного комісара ЄС Гюнтера Еттінгера, сказала, що станом на середу, на думку ЄС, відкритими залишалися лише питання про те, коли і де документ буде підписаний.

Інший високопоставлений представник ЄС підтвердив, що українські чиновники не з'явилися на підписання, але зазначив, що, на його погляд, це пов'язано з внутрішньою політичною кризою в Україні. Він висловив надію, що українська компанія все ще має намір підписати угоду.

Нагадаємо, закупівля газу в Словаччині є частиною стратегії України щодо диверсифікації імпорту блакитного палива. Раніше Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив, що Україна одержала проект договору, який дозволить отримувати реверс газу в обсязі не менше 10 млрд куб. м через територію Словаччини.

«До нас надійшло угода, яку ми всі чекали. Це договір, який буде підписано найближчим часом. Він надійшов від компанії Eustream - Словаччина. Ця угода надає нам дозвіл на прокачування газу територією Словаччини», - зазначив Эдуарт Ставицький.

 
Коментарі (0)