ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїна ризикує втратити статус транзитера російського газу

Україна ризикує втратити статус транзитера російського газу

Росія планує через кілька років повністю відмовитися від транзиту газу в Європу через територію України. Тому зараз всі сили країна спробує направити на будівництво газопроводу «Турецький потік».

Російський «Газпром» має намір відмовитися від використання української газотранспортної системи (ГТС) після 2019 року. Про це заявив Міністр енергетики Росії Олександр Новак після виступу у Валдайському клубі, передає «РБК-Україна».

«Тільки що прозвучав виступ пана Міллера (глави «Газпрому», - ред.), який сказав, що транзитний контракт з Україною не буде продовжений після 2019 року. Тому зараз всі зусилля спрямовані на те, щоб реалізувати будівництво газотранспортної інфраструктури в Туреччину, на кордон Туреччини та Греції, і доставку споживачам Південно-Східної та Центральної Європи через цей маршрут», - заявив пан Новак.
 
У той же час, сам глава «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що Росії не обов'язково погоджувати будівництво газопроводу «Турецький потік» з ЄС.
 
«Турецький потік» (газопровід, який повинен замінити українську ГТС для постачання газу в Європу, - ред.) ми почнемо будувати, як тільки отримаємо всі узгодження. У нас немає необхідності його обговорювати з європейськими колегами», - зазначив пан Міллер.
 
До речі, глава «Газпрому» Олексій Міллер припускає, що уніфікація європейських цін на газ призведе до того, що для багатьох країн газ стане набагато дорожчим.
 
За словами пана Міллера, якщо влада Євросоюзу доб'ється встановлення єдиної для європейських клієнтів «Газпрому» ціни на російський газ, то встановлюватися ця ціна буде за вищою планкою. Це прозвучало як реакція на план Єврокомісії щодо створення Енергетичного союзу.
 
 
Також пан Міллер підкреслив, що «Газпром» має намір і далі залишатися надійним постачальником газу для європейських споживачів і готовий працювати за будь-яким прийнятими владою ЄС правилами, в тому числі і по моделі Європейського енергетичного союзу. Також він заявив, що частка російського газу на європейському ринку буде зростати, як і ціна на нього.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», глава Міненерго РФ Олександр Новак заявив, що Росія може висунути правові претензії у зв'язку з реверсними поставками газу в Україну з Європи. 
 
«Якщо це віртуальний реверс, безумовно, він, на наш погляд, незаконний. Якщо ж це фізичний реверс газу, коли йдуть фізичні обсяги поставок газу в зворотному напрямку, тоді це, звичайно, відповідає чинному законодавству, чинним контрактам. Тому це питання, на наш погляд, не такий просте, і його сьогодні вивчають юристи. Можливо, що за окремими контрактами будуть проводитися і правові претензії», - сказав пан Новак.
 
Нагадаємо, 3 квітня «Нафтогаз України» перевів «Газпрому» перший транш у розмірі 30 млн дол в якості передоплати за поставки газу за новим контрактом, який був укладений між компаніями увечері 1 квітня.
 
Коментарі (0)