ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїна розкрила умови підписання «газової» угоди

Україна розкрила умови підписання «газової» угоди

Остаточного рішення спірних енергетичних питань між Україною та Росією досі немає, однак українська сторона розкрила умови за якими має бути підписаний протокол на рівні Україна-ЄС-Росія.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні уряду розкрив умови, на яких має бути підписаний протокол на рівні Україна-ЄС-Росія щодо постачання природного газу. Про це повідомляє прес-служба КМУ.

Перше, за його словами, стосується оплати вже поставленого палива. Його Україна може оплачувати за ціною 268 доларів. «Газпром» може тлумачити це по-своєму, але наша позиція - що вже поставлений в Україну газ буде оплачуватися за ціною 268 доларів» - підкреслив Прем’єр.

Для цього, зауважує посадовець, на рахунках держави є 3,1 млрд дол. як фінансова допомога Міжнародного валютного фонду та Європейського Союзу. Тож, Україна має всі необхідні кошти, щоб повністю закрити рахунки по постачанню природного газу, який був здійснений в минулому.

Перший транш оплати за газ, за його словами, становитиме 1,5 млн дол.. і буде здійснений в найкоротші терміни, відразу після підписання протоколу. Залишок у розмірі 1,7 млрд дол. буде сплачений до кінця поточного року.

Ще одна умова, повідомив Арсеній Яценюк, - постачання нових обсягів газу здійснюється Росією невідкладно за передоплатою. «Якщо Україна здійснює попередню оплату, Росія зобов’язана поставити природний газ. Тому мене дивує запитання Росії з приводу фінансових гарантій по попередній оплаті. Є гроші, ми заплатили – вони поставили газ» - пояснив Прем’єр.

Щодо ціни за природній газ, Арсеній Яценюк нагадав, що спільний базовий підхід України та ЄС, оголошений 4,5 місяця тому, - встановлення ціни на газ у літній сезон у 325 доларів, в зимовий період, коли ростуть ціни на енергоносії, - 385 доларів. «Зараз ми дійшли до позиції, де ціна буде визначатися за формулою, яка є безпосередньо в контракті. На неї впливає вартість нафти, ціна на яку суттєво впала. Це означає, що в останньому кварталі цього року ціна буде 378 доларів, а в перший квартал наступного року – на рівні 365 доларів» - зауважив він.

Ще одна умова української сторони - «Газпром» відмовляється від несправедливого принципу «бери або плати». Окрім того, «Газпром» повинен здійснювати оплату за транзит газу на рахунки НАК «Нафтогаз України».

При цьому глава уряду підкреслив, що остаточне рішення стосовно газового контракту прийме Стокгольмський арбітражний суд. «Протокол, який підписується, є тимчасовим - терміном на півроку. Основний позов про відшкодування 6 мільярдів доларів США з російського «Газпрому» Україна не відкликала і відкликати не буде. І в тексті даного протоколу зазначається, що остаточне рішення по ціні, умовах поставки і змінах у контракт буде прийняте Стокгольмським арбітражним судом» - заявив пан Яценюк.

Також він зазначив, що має бути підписаний додаток до контракту, який містить технічні питання стосовно забезпечення виконання даного тристороннього документу.

Нагадаємо, вчора, 29 жовтня, у Брюсселі стартували чергові «газові» переговори між Україною, Росією та ЄС. Українська і європейська сторона мали надію на підписання тристоронньої угоди.

 
Коментарі (0)