ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїна розраховує на доступ до російської ГТС

Україна розраховує на доступ до російської ГТС

Україна сподівається на доступ до російської газотранспортної системи після набрання чинності зони вільної торгівлі з СНД, де врегульовано таку можливість. Російська ГТС - єдиний шлях, яким туркменський газ може потрапити в Україну

Про це, на засіданні глав держав-учасниць СНД у Туркменістані повідомив Президент України Віктор Янукович.

«Україна докладає зусиль для практичної реалізації досягнутих в рамках Угоди про зону вільної торгівлі з країнами СНД домовленостей про використання ГТС Росії для транзиту газу, зокрема, для прямих поставок в Україну газу з Туркменістану» - розповів Віктор Янукович.

Нагадаємо, що у договорі про зону вільної торгівлі з СНД підписаному 18 жовтня минулого року регламентується питання про доступ до російської ГТС учасників ЗВТ.

Ще в середині вересня минулого року влада повідомляла, що Київ і Ашхабат домовилися про постачання туркменського газу в Україну.

Проблема в тому, що єдиний шлях, по якому нині туркменський газ може потрапити в Україну, - російська ГТС. Проте Росія не бажає пускати газ в Україну по своїй території. Тим більше що, відмовившись ратифікувати енергетичну хартію, Росія не зобов'язана полегшувати транзит енергоносіїв третіх країн через свою територію.

Позиція Москви у питанні транзиту туркменського газу робить малореалістичним плани України з приводу доставки туркменського газу по суші. Однак нинішня українська влада сподівається, що українсько-туркменське газове співробітництво буде відновлено. Адже існує ще проект Транскаспійського газопроводу, який активно лобіюють Європейський Союз і Сполучені Штати.

Джерело: Дзеркало Тижня

 
Коментарі (0)