ГоловнаВибір редакціїКоментаріУкраїна – Туркменистан: проти кого дружимо?

Україна – Туркменистан: проти кого дружимо?

Спільний тиск України і Туркменістану на ЄС може змусити «Газпром» піти на поступки в питанні транзиту туркменського газу через територію Росії

Вперше після десятирічної перерви президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов відвідав Україну з офіційним візитом. У процесі переговорів між главами двох країн один з основних акцентів було зроблено на перспективах українсько-туркменського співробітництва у газовій сфері. Коментує експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

Головна мета візиту президента Туркменістану в Україну – переконати Президента України Віктора Януковича більш активно протистояти російським планам будівництва «Південного потоку». Також Туркменістан зацікавлений, щоб Україна з цією ж метою справляла публічний тиск на Євросоюз. Саме про це прилетів домовлятися з Януковичем президент Туркменістану Бердимухамедов. Усі інші питання носили додатковий характер.

Зараз ставлення України до «Південного потоку» скоріше є м'яким і не має ультимативного характеру. Враховуючи те, що Росія ставить за мету домогтися від ЄС як політичної, так і фінансової підтримки «Південного потоку», то більш активна позиція України могла б зашкодити планам Росії.

Читайте також: Янукович знайшов Україні нового «газового партнера»

Туркменістан же зацікавлений в тому, щоб Європейський Союз підтримав будівництво Транскаспійського газопроводу, який планують прокласти через Каспійське море між Туркменістаном і Азербайджаном. Транскаспійський газопровід повинен з'єднатися з одним з маршрутів поставок каспійського газу в ЄС - «Набукко», Трансанатолійскій газопровід, Трансадріатичний газопровід або ITGI (Туреччина-Греція-Італія інтерконектор). Усі перераховані маршрути конкурують з «Південним потоком». Також будівництво Транскаспійського газопроводу допоможе Туркменистану не залежати від Китаю, який стає найбільшим партнером і найбільшим кредитором Ашхабада в газових питаннях.

У вересні 2011 р. Єврокомісія визначила «Транскаспійський газопровід» найважливішою частиною загальноєвропейського проекту «Південний транспортний коридор» по транзиту каспійського та середньоазійського газу в Європу. Примітно, що саме у вересні минулого року відбувся візит Януковича до Туркменістану.

Спільний тиск України і Туркменістану на ЄС може змусити «Газпром» піти на поступки в питанні транзиту туркменського газу через територію Росії. Але потрібно розуміти, що навіть примарна можливість поставок туркменського газу не допоможе Україні знизити ціну не те що вдвічі, а хоча б на 30%. Сьогодні ціна газу, за якою Туркменістан продає свій газ Росії, є ринковою, розраховується за формулою і становить близько 350 дол. за 1000 куб. м. До цього також ще потрібно додати вартість транспортування газу. Таким чином Україна могла б заощадити максимум 10-15% від ціни у 420 доларів.

Читайте також: Тарифи на газ вбивають «Нафтогаз»

Враховуючи ці факти Туркменістан цікавить Україну в першу чергу вже не як газовий, а як торговий партнер. Ера дешевого газу по 50 доларів минула. І про туркменський газ як про «рятувальний круг» варто забути. Заяви ж про постачання туркменського газу, на які сподівається міністр енергетики Юрій Бойко, є нічим іншим, як гра м'язами перед «Газпромом» у контексті газових переговорів.

Тому націленість Януковича на реалізацію будівельних проектів, участь українських компаній у розробці газових родовищ, збільшення товарообігу між Україною і Туркменістаном – це правильне рішення. І в цьому випадку лобізм інтересів приватних компаній, наприклад групи Ріната Ахметова, не є чимось екстраординарним.

Щоправда, Януковичу варто усвідомлювати, що гра України з Туркменістаном навколо «Південного потоку», Транскаспійського газопроводу, гіпотетичного отримання туркменського газу через Росію – це свого роду геополітична «російська рулетка», яка не обов'язково обернеться успіхами для України. Туркменістан в будь-якому випадку продасть свій газ в Китай, Іран, Росію чи ЄС. А ось Україні потрібно вже зараз шукати шляхи диверсифікації поставок газу і, на жаль, не варто особливо розраховувати в цьому питанні на газ з Туркменістану.

 
Коментарі (0)