ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїна ще має козирі у газовому конфлікті

Україна ще має козирі у газовому конфлікті

У разі, якщо «Газпром» вирішить звернутися до Стокгольмського арбітражу з приводу виставленого «Нафтогазу» рахунку в 7 млрд дол за недобір газу, Україна може висунути Росії зустрічні претензії через порушення умов транзиту блакитного палива.

У «Нафтогазу» є юридичні підстави виставити «Газпрому» претензії у зв'язку зі значним скороченням транзиту газу через територію України. Про це у статті для ZN.UA пишуть експерт з питань енергетичної безпеки Михайло Гончар і юрист-міжнародник Максим Алінов.

У разі, якщо «Газпром» вирішить звернутися до Стокгольмського арбітражу з приводу виставленого «Нафтогазу» рахунку в 7 млрд дол. за недобір газу, Україна може висунути Росії зустрічні претензії через порушення умов транзиту блакитного палива.

Автори відзначають, що протягом 30 днів «Нафтогаз» і «Газпром» повинні провести переговори щодо врегулювання пред'явленої претензії про недобір мінімального річного обсягу газу згідно з контрактом. Якщо ж у результаті переговорів взаємоприйнятне рішення не буде знайдено, тільки після цього «Газпром» як ініціатор претензії отримає право звернутися до Стокгольмського арбітражу.

У такому разі «Нафтогаз» повинен визначитися зі своєю можливою юридичною позицією: або захищатися і заперечувати обгрунтованість претензій «Газпрому», або зайняти більш наступальну позицію і подати зустрічний позов про визнання недійсним пункт 2.2.5 Контракту або навіть весь Контракт.

Більш того, стверджують експерти, у «Нафтогазу» є юридичні підстави пред'явити «Газпрому» претензії, також подавши мільярдний рахунок на відшкодування шкоди у зв'язку зі значним скороченням транзиту газу через територію України.

Мова йде про претензії щодо транзитного контракту, які можуть охоплювати весь період з 19 січня 2009 року і грунтуються на тому, що «Газпром» в порушення своїх контрактних зобов'язань транспортує через Україну значно менше мінімальних 110 млрд куб. м газу щорічно.

Нагадаємо, НАК «Нафтогаз України» одержала від російського «Газпрому» рахунок на 7 млрд дол., оскільки купила в минулому році менше газу, ніж передбачено чинним контрактом.

 
Коментарі (0)