ГоловнаГоловнеГазопостачанняУкраїна шукає лояльних газотрейдерів

Україна шукає лояльних газотрейдерів

Україна може купувати газ на більш лояльних умовах: без штрафних санкцій за недобір газу

Прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що розраховує на поставки європейського газу на лояльних умовах. Зокрема, мова йде про скасування санкцій за недобір природного газу, схема, відома на ринку, як take or pay, повідомив чиновник під час сьогоднішньої зустрічі з делегацією німецького концерну Ferrostaal.

Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», приводом для пошуку іноземних газотрейдерів, готових запропонувати Україні більш м'які умови контракту, стало те, що в минулу суботу, 26 січня російський ВАТ «Газпром» нарахував Україні 7 млрд дол пені за недобір «блакитного» палива. У НАК «Нафтогаз-України» вже заявили про відмову сплатити штраф.

«Україна зацікавлена ​​в поставках природного газу з Європи, який зараз значно дешевше російського», - підкреслив у ході зустрічі Прем'єр. Він також зазначив, що модернізація газотранспортної системи, яку Україна почала спільно з німецькими Deutsche Bank і Ferrostaal, - перспективний проект, і його реалізацію уряд всіляко підтримуватиме. «Це для нас особливо важливо зараз, в умовах, коли діє кабальна газова угода з Росією», - підкреслив глава уряду.

За його словами, українська ГТС є найбільш надійним і дешевим маршрутом транспортування вуглеводню в Європу. Крім того, Україна має підземні сховища газу, які дозволяють в період пікових зимових навантажень збільшити обсяги поставок і забезпечити стабільність надходження енергоносіїв до Європи.

 
Коментарі (0)